Advokat: To znači da Savčić ne smije komunicirati sa 10.000 ljudi

Vijesti 30. jan 202018:22 > 18:59
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine traži da se bivšem generalu Vojske Republike Srpske Milomiru Savčiću, optuženom za pomaganje u genocidu u Srebrenici, izreknu brojne zabrane, među kojima je i obavljanje funkcije predsjednika Boračke organizacije RS. U Banjaluci danas održana sjednica ove boračke organizacije, koja je odbacila zahtjev državnog Tužilaštva.

Milomir Savčić nije izašao pred novinare. Predsjedništvo Boračke organizacije pružilo mu je punu i podršku. Mišljenja su da Sud neće uvažit zahtjeve tužioca.

Mi prije svega nećemo da razmišljamo o tome i nećemo da prihvatimo to. Ako se to desi imaćemo svoj odgovor u smislu nekih poteza naše organizacije, ali mi ne želimo da svojim potezima ugrozimo i odmognemo u njegovom dokazuvanju istine i nevinosti u šta smo mi potpuno sigurni”, tvrdi Goran Rogić, BORS.

Savčićev advokat navodi da su mjere koje koje tužilac zahtjeva neprovodive jer bi to značilo zabranu komuniciranja sa preko 10.000 ljudi.

“Jedna neodređena, nedefinisana, pravnički neargumentovana formulacija. Јa mislim da to sud neće jednostavno moći prihvatiti jer je to neizvršivo”, smatra Mladen Stojanović, advokat.

A Tužilaštvo BiH traži zabrana napuštanja mjesta prebivališta, javnog obraćanja, kontakta sa medijima i svima koji su učestvovali u vojnim operacijama u Srebrenici u julu 1995. Između ostalog, traži da mu se zabrani obavljanje dužnosti predsjednika Boračke organizacije RS.

“Postoji bojazan da bi mogao biti u dosluhu sa tim drugim potencijalnim osumnjičenim, poznatim i nepoznatim Tužilaštvu BiH i na taj način ometati dalji tok postupka”, kaže Predrag Tomić, tužilac Tužilaštva BiH.

Savčić je drugi predsjednik BORS-a optužen za ratni zločin. Njegovog prehodnika Panteliju Ćurguza Tužilaštvo Brčko distrikta tereti za nečovječno postupanje prema zarobljenom pripadniku HVO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad