Za Grujičića nije sporna fotografija jer se na njoj veličaju "antifašisti"

Vijesti 30. jan 202018:52 > 20:25
N1

Predstavnici međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini uputili su poziv na smirivanje napetosti u Srebrenici, nakon objave fotografije na kojoj maloljetni dječaci veličaju četništvo u učionici. Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec sastala se lokalnim dužnosnicima. Poručila je da slučaj sa fotografijom ne treba politizirati, ali cijelo društvo mora naći odgovor na ovakve situacije. S druge strane, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ponovio je kako u ovom slučaju ne vidi ništa sporno.

OSCE u misiji smirivanja tenzija u Srebrenici. Šefica Kathleen Kavalec zabrinuta zbog dešavanja u osnovnoj školi u ovom gradu. Poručila je to nakon više od sat razgovora s rukovodstvom opštine.

“Nije ovo nekakav incident koji se ne dešava i u nekim drugim zajednicama. Vi možete pronaći u cijelom svijetu incidente koji su slični ovim. Ali uloga naša kao lidera, kao i roditelja na neki način da djeca razumiju u kakvom okruženju oni žive i rastu”, smatra Kavalec.

Rastu i tenzije. Načelnik Mladen Grujičić navodi da su nakon sporne fotografije upućene i prijetnje djeci sa fotografije i njihovim roditeljima, ali i njemu lično. Ne vidi nikakav problem i optužuje bošnjačke političare da sprovode linč.

“Četnici! Četnici su bili antifašisti i njih su odlikovali i Amerikanci i Englezi i mnoge druge vojske i države”, tvrdi Grujičić.

“Da nije bilo te fotografije i da nije bilo dalje podrške tim stvarima, tu se sigurno dalje reakcije ne bi nastavile”, kaže Nedib Smajić, predsjedavajući Skupštine Opštine Srebrenica (Nezavisni odbornik).

Zloupotreba Srebrenice se nastavlja, smatra novinar Marinko Sekulić. Dodaje da su ovakvi incidenti za njega očekivani i da slični problemi postoje i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

“Politika je inače prljava, ali ovo je dno dna što se radi trenutno. I nikom ne odgovara. Naravno da zdrav razum ne može opravdati to što se dešava, ali to je naša zbilja i činjenica. A sve će to biti tako dok se bude vjera miješala u školstvo”, zaključuje Sekulić, novinar RTV Srebrenica.

Diskriminacija bošnjačke djece u obrazovanju u Srebrenici traje godinama pojašnjavaju njihovi roditelji. Nakon jučerašnjih protesta ispred osnovne škole dali su rok vlastima da formiraju Vijeće roditelja u školi. Svi su saglasni da se ovaj problem ne može rješavati indivdualno nego samo zajedničkim snagama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad