Palo iz WHO-a u BiH za N1: Šta možete uraditi da se zaštitite od virusa

Vijesti 31. jan 202012:21 > 12:46
N1

O korona virusu i odlukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) razgovarali smo sa Mirzom Palo iz Kancelarije WHO u BiH.

Palo je rekao kako je odluka Svjetske zdravstvene organizacije o globalnoj zdravstvenoj hitnosti zbog korona virusa koji je izbio u Kini  donesena na osnovu tri osnovna kriterija – jer je nešto novo, odnosno novi virus koji zaražava je u opticaju, od međunarodnog je značaja i zahtijeva koordinirani odgovor na globalnom nivou.

Porast je zaraženih osoba, ne samo u Kini nego i u svijetu, a naš savjetodavni odbor za vanredne situacije zasjedao je i prošle sedmice kada smo imali samo pojavu u Kini i nekoliko susjednih zemalja. Zbog toga nije proglašena situacija od međunarodnog značaja prošle sedmice. U međuvremenu bila je posjeta visoke delegacije Kini sa najvišim zvaničnicima i našeg generalnog direktora i situacija se desila da su potvrđeni slučajevi u više od 15 zemalja, zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija unaprijedila svoje saopćenje i proglasila ovu situaciju od međunarodnog značaja. Ono što želimo istaći jeste da su se svi do sada potvrđeni smrtni slučajevi u vezi sa novim korona virusom desili u Kini. Još uvijek nemamo nijedan potvrđeni smrtni slučaj van Kine i ovom prilikom želimo reći da Kina ulaže izuzetne napore da širenje ovog virusa ograniči na tu jednu pokrajinu“, naveo je Palo za N1.

“Kina radi sve najbolje što može i otvorena je da obavještava javnost. Ako se sjećate, Kina je bila kritikovana za vrijeme SARS-a, a od toga se mnogo promijenila. Kina je napredovala i putovanja ljudi su se povećala mnogostruko, što danas omogućava puno brže širenje virusa”, dodao je.

Palo je u emisiji Newsroom na N1 objasnio i šta znači kada se neka situacija proglasi opasnošću na globalnom nivou.

Kada se proglasi javno zdravstveni događaj od međunarodnog značaja pomoći će jer Svjetska zdravstvena organizacija daje standardizirane praktične i političke preporuke, ne samo zdravstvene, nego i preporuke kako postupiti dalje oko globalne trgovine, oko transporta putnika, kakve restrikcije i da li ih uopće uvesti“, istakao je.

Rekao je i da su trenutne preporuke takve da ne treba da se uvode bilo kakve restrikcije prometa, transporta osoba i robe.

Sumnjamo da nisu ekonomski isplative restriktivne mjere jer smatramo da je bolje utrošiti sredstva na aktivan nadzor i praćenje u ovom trenutku nego da radimo restrikcije“, komentarisao je.

Rekao je za N1 i kako se može smanjiti rizik sa visokog na umjereni ili niski ukoliko se ne putuje, te da su preporuke dale mnoge zemlje individualno da se nepotrebno ne putuje u Kinu.

Govorio je i o tome odakle se pojavio korona virus.

Još uvijek Svjetska zdravstvena organizacija ne može potvrditi tačan podatak, no postoje pretpostavke da je to krenulo iz životinjskog svijeta što je vrlo vjerovatno i tačno jer korona virusi i jesu zoonotske bolesti koje dolaze od životinja. Kulturološki se Bosna i Hercegovina razlikuje od Kine umnogočemu. U Kini imate stočne pijace na kojima možete kupovati žive životinje i takve ih nositi kući, mi nemamo takvu situaciju. Mi smo zabrinuti zbog širenja od osobe na osobu u bliskom kontaktu – a to su članovi porodice, njegovatelj, medicinski radnik. Ono što svako može uraditi jeste da povede računa o pranju ruku, ličnoj higijeni, da se kloni osoba koje su bolesne. Sada smo u sezoni gripe. Ako neka osoba kašlje, udaljite se, izbjegavajte mjesta masovnog okupljanja, nosite maske…“, potcrtao je Palo.

Također, simptome za ovaj virus je teško razlikovati od virusa gripe, te da su simptomi svi isti kao kod svake respiratorne infekcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad