Ambasador BiH u Velikoj Britaniji o Brexitu: BiH treba ugrabiti priliku

Vijesti 31. jan 202014:16 > 14:21
N1

Ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović rekao je za N1 da se nakon izlaska Ujedinjenog Kraljestva i Europske unije ništa neće promijeniti za građane naše zemlje, kao ni u pravilima trgovine između dvije zemje.

Sa sutrašnjim danom, nakon što Velika Britanija istupi iz Evropske unije, ništa se neće mijenjati što se tiče viznog režima i uslova trgovine između dvije zemlje. Mi nastavljamo trgovati sa Velikom Britanijom pod uslovima koji su predviđeni Ugovorom sa EE, dakle Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Taj će period trajati godinu dana. Tokom tog perioda Velika Britanija će pregovarati novi sporazum sa EU, a i mi ćemo proći taj proces, koji treba da se vodi i pokrene na najvišim instancama naših institucija“, izjavio je Filipović.

Ambasador je dodao da će London nastaviti snažno podržavati BiH na putu euroatlanskih integracija. Smatra da će se otvoriti i dodatni prostor za još veće britanske investicije u BiH.

Postoji dosta prostora da se taj nivo investicija poveća. Velika Britanija traži nova tržišta, igrat će kao samostalni igrač na svjetskoj sceni. Mi se trebamo boriti i lobirati i prezentovati naše mogućnosti, naše proizvode, usluge i mogućnosti za investiranje. I naše institucije se trebaju aktivno uključiti i zgrabiti ovaj momenat i otvaranje Britanije kao velikog tržišta da iskoristimo za naše interese“, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad