Čović izjavom o kandidatskom statusu BiH izazvao žestoke reakcije

Vijesti 31. jan 202015:59 > 19:11
N1

Iduće sedmice Evropska komisija trebala bi predstaviti svoj prijedlog nove metodologije procesa pristupanja Evropskoj uniji. Kako će on izgledati, još nije jasno. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kaže kako je najvažnija stvar činjenica da će perspektiva proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana ostati živa, dok je sama metodologija manje važna.

S druge strane, gostujući u programu N1 televizije kazao je, kako se u Briselu nije govorilo o rokovima, ali ni uvjetima, pa ni o tome da je usvjanje izmjena Izbornog zakona BiH uvjet koji je stavljen pred našu zemlju kada je riječ o kandidatskom statusu. Pred bh. političarima puno je posal? Hoće li ga uspjeti završiti na vrijeme?

Susret prvih ljudi bh. Parlamenta s čelnicima Europske unije u Briselu donio je neke nove poruke, ali i dileme. Jesu li izmjene Izbornog zakona uvjet za kandidatski status?

“Na političkoj sceni pokušavamo napraviti dogovor i postavili smo sami sebi rok da do kraja trećeg mjeseca, pokušamo usuglasiti izmjene Izbornog zakona”, poručio je ovo prvi čovjek HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović javno, a onda za pojedine medije ustvrdio kako će EU dati kandidatski status BiH samo ako izmijeni izborni zakon.

Na reakcije, nije trebalo čekati dugo. DF, u priopćenju poručuje: “Potpuna je laž da je bilo koji zvaničnik Evropske unije Čoviću ili bilo kojem članu bosanskohercegovačke delegacije kazao da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za članstvu u Evropskoj uniji ako se u iduća dva mjeseca izvrše izmjene Izbornog zakona, a pogotovo je laž da će Bosna i Hercegovina kandidatski status dobiti ukoliko se izmjene izvrše po segregacijskom, diskriminatornom i rasističkom modelu koji predlaže HDZ.”

I oporba sve promatra, analizira i poručuje kako se nadaju da SDA neće pristati na prijedlog HNS-a vezano za izmjene izbrnog zakona .

“Ovo što traži HDZ, to je podjela Federacije na dvije izborne jedinice, što je uvod u treći entitet”, kaže SDP-ov Zukan Helez.

A onaj koji je uz lidera HDZ-a bio u Briselu, Denis Zvizdić, kaže – “Čović je u sjedištu Unije govorio o Izbornom zakonu i to na korektan način. Da je to prioritet – nitko nije naglasio”

“Na našim sastancima, zajedničkim sastancima, nikada i niko nam nije rekao da postoji samo jedan uvjet da dobijemo kandidatski status, a to je uspješno rješavanje pitanje izmjena Izbornog zakona. Mi smo naravno govorili o različitim temama”, potcrtava predsjedatelj ZD PSBiH Denis Zvizdić.

Pa i o pritoritetima koje naša zemlja bi trebala ispuniti do svibnja, kada se u Zagrebu održava Samit. Njih je mnogo, kao što je program integriranja BiH, usvajanje poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, usvajanje zakona iz oblasti pravosuđa, zakona o javnim nabavkama, nacionalnog mehanizma za prevenciju mučenja i zlostavljanja, te strateški okvira za reformu javne uprave.

Može li BiH ispuniti očekivano, odnosno sve ono što je navedeno u Mišljenju Europske komisije?

“Ništa, ništa se nije dogodilo, možda je bilo nekih pomaka na državnoj razini. Ali meni je vrlo zanimljiva činjenica, jer sam pokušao doći do tog podatka, ali nisam uspio provjeriti, pa ne znam je li to točno, da je 20 pitanja ostalo neodgovoreno u Upitniku. Ne znam da li je taj formalni dio uopće završen i ako taj dio zadaće nije obavljen, onda možete misliti kakav je onda odnos prema ovim drugim prioritetima”, objašnjava novinar i analitičar Ranko Mavrak.

Preogovori o izmjenama Izbornog zakona se nastavljaju. Kada i gdje, oni koji o tome odlučuju za sada ne žele otkrivati. Kao što ni EK ne želi otkrivati novu metodogliju vezano za pristup zemalja Zapadanog Balkana Uniji.

“Zapadni Balkan je dio Evrope i predstavlja više od toga, treba da bude dio Evropske unije. Geografski, kulturološki i kroz ekonomske veze i najavažnije zbog aspiracije građana”, poručio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Kako i na koji način će se službeni Brisel u procesu pridruživanja ponašati prema zemljama Zapadnog Balkana znat ćemo 5.veljače.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad