Britanija izlazi iz EU, šta to znači za odnos Londona i Sarajeva

Vijesti 31. jan 202016:42 > 19:19
N1

Velika Britanija izlazi iz Unije, ali idućih godinu dana ostaju na snazi pravila koja su važila i prije Brexita. To se odnosi i na vizni režim za građane Bosne i Hercegovine, kao i uvjete o trgovini između dvije zemlje, sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, potvrdio je bh. ambasador u Londonu. Dok otkucava tih godinu dana, paralelno će teći pregovori o novom ugovoru između Londona i Brisela, ali i institucija Bosne i Herceovine i Britanije, u smislu budućih odnosa dvije zemlje.

“Svi međunarodni ugovori između Bosne i Hercegovine i Evropske unije nastavit će se primijenjivati i na ugovorne odnose između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, do kraja prelaznog perioda, tačnije do 31.12.2020. godine. Nadalje, pravni status građana Bosne i Hercegovine koji borave u Ujedinjenom Kraljevstvu također ostaje isti i nakon izlaska iz Evropske unije.”

Britanski ambasador u našoj zemlji Matt Field obznanio je na Twitteru da će London još jače pomagati Zapadnom Balkanu:

“Udvostručili smo našu podršku za BiH i regiju. Mi smo već prisutniji i angažovaniji. Naši prioriteti su isti kao prioriteti građana – stabilna, prosperitetna i funkcionalna zemlja, inkluzivan dom za sve njene građane. Želimo pomoći da se izgradi zemlja u kojoj svi imaju uslove i prilike da ostanu i budu uspješni.”

“Oni su već vrlo aktivni. I novi su budžeti otvoreni za prisutnost Velike Britanije na Zapadnom Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu”, kazao je to Neven Anđelić.

Britanske investicije već sada su značajne u našoj zemlji. Na listi najvećih ulagača, Otok je na devetom mjestu, sa 523.000.000 maraka ukupnih direktnih investicija. Ukoliko BiH uradi svoj dio posla, britanska ulaganja mogla biti biti još veća, kazao je ambasador BiH u Londonu Vanja Filipović:

“Postoji dosta prostora da se taj nivo investicija poveća. Velika Britanija traži nova tržišta, igrat će kao samostalni igrač na svjetskoj sceni. Mi se trebamo boriti i lobirati i prezentovati naše mogućnosti, naše proizvode, usluge i mogućnosti za investiranje. I naše institucije se trebaju aktivno uključiti i zgrabiti ovaj momenat i otvaranje Britanije kao velikog tržišta da iskoristimo za naše interese.”

Britanija je među top tri zemlje koje u tokom 2018. rapidno povećale prisutnost svog kapitala. Bosna i Hercegovina i Britanija ostvaruju i značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu. Naša zemlja je lani više izvezla neko uvezla robe, 86.000.000 KM naspram 71.000.000 KM, u korist bh. izvoza. 2017. BiH je bila u deficitu. Tada je izvezla robe u vrijednosti 80.000.000, a istovremeno uvezla 185.000.000 maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad