Vučić: Mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i vjerovatno za BiH

Vijesti 01. feb 202012:54 > 12:56
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, bez obzira ko bude imenovan za izaslanika za Kosovo, glavnu riječ o rješenju kosovskog pitanja voditi Berlin preko Brisela.

Vučić, kako je naveo, misli da već zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i vjerovatno BiH.

“Kada bude određen predstavnik, mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i vjerovatno za Bosnu i Hercegovinu. Biće to neko od velikog uticaja u Berlinu, odnosno sa velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim uticajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako”, rekao je Vučić za TV Prva.

Govoreći o razgovoru sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Josepom Borrellom, Vučić je naglasio da je riječ o iskrenom prijatelju Srbije koji razumije njenu poziciju.

“Za razliku od onih koji misle da je normalno da Srbija mora da prizna Kosovo i da je samo pitanje trenutka kada će to biti, on je čovek koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i zna da ni Španija neće to da učini”, istakao je Vučić.

On je ukazao da je Borrell profesionalac i da mora da razgovara i sa Prištinom, jer ima Nijemce, Fancuze i druge koji su priznali nezavisno Kosovo. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad