Korman priprema tužbu protiv Vlade TK

Vijesti 01. feb 202012:58 > 13:01
MUP TK

Damir Alić, advokat Dževada Kormana kojeg je Vlada Tuzlanskog kantona smijenila sa pozicije direktora Uprave policije MUP-a TK, potvrdio je za N1 da će do ponedjeljka pripremiti tužbu protiv "nezakonite odluke o smjeni".

“Mi ćemo tužbu, zajedno sa privremenom mjerom i mjerom osiguranja podnijeti Općinskom sudu u Tuzli u ponedjeljak, i očekujemo da će Sud postupiti hitno, jer je mjera osiguranja hitnog karaktera. Očekujemo da ćemo već do sredine naredne sedmice imati odluku suda o vraćanju Kormana na mjesto direktora Uprave policije”, najavio je Alić.

Kormanov pravni zastupnik navodi da je riječ o klasičnom pristiku na operativnu samostalnost policije.

“Oni su putem novog Nezavisnog odbora pronašli način da se smijeni Korman. Neprihvatljivo je stavljanje pod političku kontrolu policijskih struktura. Nadamo se da će sud prepoznati ovo negativno djelovanje političkih struktura”, zaključio je Damir Alić za N1.

Podsjetimo, jedan od razloga smjene Dževada Koromana je nezadovoljavajuća ocjena njegovog rada u proteklom razdoblju, kazao je kantonalni ministar unutarnjih poslova Sulejman Brkić.

Zbog ovakve odluke tuzlanske vlade oglasili su se u zajedničkoj izjavi OHR i američki ambasador u BiH Eric Nelson, ocijenivši da “kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad