Mirjana Marinković-Lepić: Dva miliona maraka vratiti građanima

Vijesti 02. feb 202008:02 > 08:04
Naša stranka

U ponedjeljak, na Ustavnopravnoj komisiji, bit će razmatran Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Radi se o prijedlogu Mirjane Marinković-Lepić a cilj je u okvire zakona uvesti zastupničke naknade, uključujući i paušale. Lepić objašnjava šta će biti postignuto ukoliko njen Prijedlog bude usvojen.

“Najkonkretnije rečeno, budžet i potrošnja u korist građana bit će povećana za dva miliona maraka u jednom mandatnom periodu. Ti novci trenutno ne idu građanima, već se dijele parlamentarcima u vidu različitih naknada od kojih mnoge uopšte nisu zakonski regulisane. Čak osamnaest članova spornog Zakona bavi se regulisanjem naknada. No, i to je zakonodavcu bilo malo pa je ostavio mogućnost Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove PS BiH da regulira naknade koje nisu obuhvaćene Zakonom. U te vrste naknada spadaju i paušali. Izmjenama zakona koje predlažem, ta nadležnost Komisije bi bila ukinuta te samim tim i naknade koje ona regulira i dva miliona maraca, koliko se isplati zastupnicima na ime paušala, bilo bi vraćeno građanima”, navodi  Marinković-Lepić.