Ustavni sud BiH odlučuje o zahtjevu Dodika: Šta ce biti sa zastavom BiH?

Vijesti 02. feb 202017:25 > 17:34
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice bi trebao odlučivati o zahtjevu Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o zastavi BiH, usvojenih 2004. godine.

Milorad Dodik smatra da je izvorni Zakon o zastavi 2001. godine usvojen sukladno ustavnoj proceduri. Međutim, po njemu je sporno usvajanje izmjena istog Zakona iz 2004, kojima se precizira da se zastava Bosne i Hercegovine ističe ispred institucija, koje su naknadno formirane, poput Suda i Tužiteljstva BiH, ali i “na ulazima u objekte Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”.

Također, dopunjeni Zakon o zastavi iz 2004. kaže:

U svim slučajevima iz prethodnog stava, osim tačke g), druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine“.

Ovaj članak se našao u fokusu nakon Dodikovog stupanja na dužnost u državnom Predsjedništvu. Tada je tražio da se u sali za sjednice, uz državnu, istakne i zastava Republike Srpske. A postavljanje entitetske zastave ispred ureda Milorada Dodika u zgradu Predsjedništva, izazivalo je brojne reakcije.

Gospodin Šefik ide s lijeve strane, ali kada se ugase svjetla, a ja idem s desne. Pa onda ko prije stigne do te zastave da je sklonimo“, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, 28. novembra 2018.

Zastava je uklonjena, ali je Dodik nastavio osporavati izmjene Zakona, tvrdeći da ove zakonske izmjene, nakon usvajanja u državnom Parlamentu, nije potvrdillo i Predsjedništvo.

Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene“, izjavio je Dodik.

Kada je u pitanju tematika kako će izgledati takav simbol, ili na koji način će se upotrebljavati, ili pitanje prekršajne odgovornosti, po mom dubokom ubjeđenju, ne postoji nadležnost Predsjedništva BiH da potvrđuje takvu odluku, nego je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine“, komentarisao je Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo.

Bivši ministar vanjskih poslova Igor Crnadak nije želio prejudicirati odluku Ustavnog suda.

Imaćete komentar sutra ili od mene ili nekog od kolega iz PDP-a, kada čujemo šta je Sud odlučio. Ne bih unaprijed komentarisao, to je ipak stav Suda“, kazao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Ustavni sud ima zadaću odlučiti jesu li izmjene Zakona o zastavi iz 2004. usvojene sukladno Ustavu ili ne. Ovim zakonskim dopunama predviđene su i novčane kazne za nepoštivanje odredbi zakona, i to do 7.500 maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad