Živinice i Tuzla jutros najzagađeniji gradovi

Vijesti 03. feb 202008:48 > 08:50
N1

Prema podacima sa mjernih stanica Živinice su jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini i kvalitet zraka na tom području je vrlo nezdrav.

Izmjereni Indeks kvaliteta zraka u Živinicama iznosio je 211.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva na tom području, upozoravaju iz Eko Akcije.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom

Zrak je jutros također nezdrav u Tuzli i Visokom gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 179 i 177, kao i u Lukavcu gdje je Indeks kvaliteta iznosio 171.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka u navedenim gradovima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH Indeks kvaliteta zraka iznosio je 129 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad