Dodik priznao da ne može uticati na povlačenje iz MAP-a

Vijesti 03. feb 202016:33 > 19:07
Anadolija

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ponovo na okupu, ovaj put sa veleposlanicima zemalja Europske unije. Međutim, u stavovima nisu na okupu kada je riječ o tome hoće li i kada BiH postati NATO članica.

“Ne mogu da osiguram od ostalih članova Predsjedništva da se povučemo iz MAP-a, ali MAP nema osnovno njegovo aktiviraje, a to je Akcioni nacionalni godišnji plan i Plan reformi nije to. Neko hoće sada da podvali i da kaže jeste. Ja ću vam dati i neke stenograme kada smo ta pitanja dogovarali. Da to nije tako”, rekao je član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik.

Njegov kolega iz Predsjedništva, Željko Komšić poslao je drugačiju poruku:

“BiH je ušla u nezaustavljiv put u članstvo u NATO. Naša zemlja je ušla u fazu koja se zove Akcioni plan za članstvo. To vam je pretposljednja stepenica prije ulaska u NATO.”

Denis Zvizdić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i član SDA za bh. NATO put kazao je:

“Jedino menitorno može govoriti NATO savez i za mene i za sve druge, jedini menotorni izvještaj je ono što je objavljeno na zvaničnoj stranici i to svi trebaju prihvatiti kao realnost. Sve drugo je politikanstvo. Onako je kako piše na stranici.”

A piše da je je MAP na snazi što je bilo dovoljno da se oglase oporbeni lideri iz Republike Srpske. Neki od njih traže i novu sjednicu Narodne skupštine.

“Nakon što je od strane NATO-a zvanično objavljeno da je BiH u MAP-u, jasno je da je aktivacija MAP-a, koji je do tada mirovao, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a. Sada je Bosna i Hercegovina u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno čeka u redu za članstvo o kome mi više ne odlučujemo”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, lider PDP-a Branislav Borenović pozvao je ponovo na objavljivanje zvaničnog dokumenta:

“Mi pozivamo i insistiramo da se zvanični dokument konačno objavi, da bi mogli na osnovu toga doći do konačnih zaključaka i vidjeti šta u kom pravcu idemo i da vidimo šta je potrebno uraditi i kada su u pitanju Oružane snage, i knjiženje vojne imovine i kada je u pitanju generalno taj put ka Sjevernoatlanskom savezu , koji je neminovan, koji je očigledno u završnoj fazi.”

Na ovo izrečeno, iz SNSD-a je stigao odgovor.

“Kada to izgovaraju PDP i SDS to je krajnje licemjersvo. Ne mogu da vjerujem pozivaju se na odluke NSRS po pitanju vojne neutralnosti, na donošenje rezolucije o toj temi na Skupštini 2017. godine koju su oni intezivno razvaljivali svojim zviždanjem, pravljenjem nereda po sali i sad su oni dušebrižnici za odluke NSRS”, riječi su Snežane Novaković Bursać.

Dobri poznavatelji prilika nova prepucavanja oko ANP-a i MAP-a smatraju irelevantnim. Poručuju “ključne su reforme.”

“Reforme svakako donose promjene, a to uključuje bolji život naših građana. NATO je jedan suvereni Savez koji sigurno neće svoje partnere prisiljavati na bilo šta drugo, ono što neće donijeti dobro za BiH”, rekla je predsjednica Atlantskog vijeća BiH Dijana Gupta.

Denis Čarkadžić, analitičar istaknuo je:

“Kada će Program reformi, početi da se implementira konačno, jer suština MAP-a su reforme koje zemlja treba da uradi na svom putu do članstva, ništa drugo u ovom momentu niti je bitno, niti je važno, niti javnost treba da se time bavi uopće.”

No, da li zbog skretanja pozornosti, sticanja novih političkih bodova ili stvaranje krize, sigurno je ovo tema o kojoj će i dalje govoriti bh. političari. Svako na svoj način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad