Pivić: Tegeltija se hvali da je procesuirao više Bošnjaka, kakva je to poruka

Vijesti 03. feb 202018:03 > 18:18
N1

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić za N1 je govorio o procesuiranju ratnih zločina, imovinskim kartonima sudija, te sveukupnom stanju u bh. pravosuđu, posebno u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

“Predstavnici entiteta Republika Srpska nisu se odazvali na sastanak radne grupe za izradu Zakona o VSTV-u, iz razloga samo njima poznatom, valjda da se ne donese i ne promijeni ovaj trenutni sastav VSTV-a”, rekao je Pivić odgovarajući na pitanje zbog čega se kasni sa prijedlogom Zakona o VSTS-u.

Govoreći o imovinskom kartonu sudija, odnosno situaciji a u Bosni i Hercegovini netačni podaci u imovinskom kartonu sudija nije krivično djelo, Pivić je rekao:

“Treba predvidjeti sankcije u samom zakonu koji će predvidjeti imovinski karton sudija, to će povratiti povjerenje u pravosuđe, to treba biti jedna od tačaka u novom Zakonu o VSTV-u.”

“Treba raditi i na sistemu odgovornosti. VSTV predstavlja pet ljudi i postavlja se pitanje odgovornosti – kome oni odgovaraju? Na to imamo i problem disciplinske komisije”, dodao je Pivić nadovezujući se na potrebne izmjene u Zakonu o VSTS-u.

Organizacija Human Rights Watch kritikovala je vlast u BiH zbog usporavanja procesuiranja ratnih zločina, a kao najveći problem vidi neprihvatanje revidirane Strategije za rad na tim predmetima.

“Predložena Strategija ima evidentne nedostatke na koje su ukazali i predstavnici žrtava, a to je da se navede 850 predmeta A kategorije. Mi ni danas nemamo informacije šta je s tim predmetima, u kojoj fazi se nalaze. Zašto tužilaštvo ne bi dostavilo informaciju i da imamo to u jednoj revidiranoj strategji”, kazao je Pivić.

No, iz Udruženja žrtava optužili su ministra pravde Josipa Grubešu da opstruiše izmjene Revidirane strategije.

“Mislim da i ministar Grubeša mora imati u vidu zahtjeve. Moramo znati šta je s tim predmetima. Svjedoci smo da imamo situaciju da se pokušava postići vještački balans u procesuiranju ratnih zločina. I predsjednik VSTV-a se hvali da je procesuirano više Bošnjaka, nego u proteklih 11 godina. Kakva je to poruka?”, pitao je Pivić.

On je objasnio i to da li bi proces procesuiranja ratnih zločina ubrzalo prenošenje manje složenih predmeta na niže sudove:

“Pitanje je koliko mogu niže instance izaći na kraj s tim slučajevima. Ako je potrebno da se uposli veći broj tužilaca, treba ići u tom pravcu, a treba i ustupiti nižim sudovima ukoliko će ubrzati proces.”

“Svakim danom je sve teže procesuirati bilo koje predmete, ne samo ratne zločine jer svakim danom nestaju svjedoci, predmeti”, naglasio je Pivić potrebnu za ubrzavanjem procesa.

Osnovana je Facebook grupa “Pravda za Osmana Osmanovića” čiji je cilj da Tužilaštvo Republike Srbije predmet ustupi bh. pravosuđu.

“Složen problem, on je uhapšen na području Srbije. Nije to prvi slučaj da se državljani BiH lišavaju slobode u Srbiji jer su oni sami donijeli zakon po kom mogu procesuirati sve osobe koje su navodno počinile određena krivična djela na području bivše Jugoslavije. Taj je zakon suprotan međunarodnim principima. U konačnici kako oni mogu imati dokaze, na taj način narušavaju i suverenitet druge zemlje. Postavlja se pitanje može li Srbija hapsiti državljanina BiH. Na taj način stvara jedno dodatno nepovjerenje, ulijeva strah da građani BiH napuštaju svoju zemlju”, ustvrdio je Pivić.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nisu prihvatili izvještaj VSTS-a, tražilo se i da podnesu ostavke.

“Bahat odnos prvog čovjeka VSTV-a u smislu da ne osjeća nikakvu potrebu da dođe i izabranim predstavnicima kaže kakvo je stanje u pravosuđu. Minimum onoga što je trebalo da se desi je da dođe i da podnese izvještaj”, kritikovao je Pivić.

No, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija se pojavio na drugoj sjednici Parlamenta BiH gdje je kazao da poslanici ne razumiju podjelu vlasti aludirajući na to da oni urušavaju nezavisnost pravosuđa. Nezir Pivić ne misli da je Tegeltija u pravu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad