Borenović: "Političko Sarajevo" mezi Dodika

Vijesti 04. feb 202009:30 > 09:32
N1

U Parlamentu Bosne i Hercegovine ćemo glasati za inicijativu Damira Arnauta za smanjenje otpremnina. Time bi se poslala dobra poruka građanima, kazao je za N1 predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Danas je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine? Očekivanja?

Danas imamo 40 tačak i najveći broj se tiče izvještaja iz 2017/18. godine. Ima nekoliko interesantnih inicijativa koje dolaze od samih parlamentaraca poput inicijative o smanjivanju otpremnina koja je došla od kolege Arnauta. Poslala bi se dobra poruka da se usvoji ta inicijativa i mi iz PDP-a ćemo glasati za nju. Prošli put se desila greška i stisnuli smo taster “protiv”. Zaista bi trebalo smanjiti otpremnine od 35.000 KM za nekog ko će danas otići u penziju, a sutra se vratiti na posao. To je zaista sa svaku osudu.

Kada ćemo dobiti slične inicijative od opozicije iz Republike Srpske, a tiču se uštede budžeta BiH?

Došlo je do nekoliko zaključaka i od opozicije iz RS-a. Mi smo, npr. tražili sazivanje istražne komisije koja bi se bavila stanjem u pravosuđu. Najvažnije je ipak da je izabran novi saziv Vijeća ministara koji bi trebao da ide sa prijedlozima zakonski rješenja. Za sad nema ništa iz Vijeća ministara što je začuđujuće jer su toliku žurili da sjednu u ministarske fotelje. Nema ništa konkretno od Vijeća ministara. Tražit ćemo da vidimo da li ponovo postoje neke blokade u Vijeću ministara, neke političke razmjerice.

Među predloženim članovima Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, o kojima ćete danas glasati, nalazi se i Nikola Špirić, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a zbog korupcije. Kako ćete glasati?

Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu. Ovo je zemlja apsurda i ovdje je sve moguće. Mi nećemo podržati izbor Špirića. Sve te komisije i sva tijela koja su formirana su ustvari podjela između vladajućih stranaka, tu nema opozicije. Nije dobro kada su svi kontrolni mehanizmi u rukama vladajućih. To treba mijenjati. Vladajuća većina sastavljena je od tri partije – SDA, SNSD i HDZ i oni treba da preuzimaju potpunu odgovornost. Ne možemo svi biti jednako odgovorni.

Opet je aktuelizovana priča o aktivaciji MAP-a za BiH. Iz opozicije u Republici Srpskoj optužbe da je Milorad Dodik obmanuo javnost u ovom entitetu i da je potpisao dokument kojim država nepovratno ide u NATO. Opozicija u Republici Srpskoj traži sazivanje hitne sjednice Narodne Skupštine.

Dodik stalno nameće teme sa kojima pokušava odvući pažnju sa svega što se dešava u ovoj zemlji. On se uopšte ne snalazi u Sarajevu i upao je u jednu kolotečinu u kojoj ne zna kako odgovoriti na brojna pitanja. Političko Sarajevo, narodskim rječnikom, mezi Dodika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad