Antonio Guterres potvrdio: Da, dolazim u Srebrenicu

Vijesti 04. feb 202018:31 > 18:38
Screenshot

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres danas je na konferenciji za medije govorio o svojim planovima za tekuću 2020. godinu, a odgovarajući na pitanje Erola Avdovića, bh. novinara u UN-u kazao da će ove godine doći na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Ove godine će se obilježiti 25. godišnjica genocida u Srebrenici? U kontekstu vaše inicijative o govoru mržnje, da li ćete posjetiti Srebrenicu?

“Da, idem. Mislim da je značajno otići da se pokaže potreba da se Srebrenica nikad ne ponovi. Gledamo sa zabrinutošću dešavanja u BiH i mislimo da se moramo kretati u pravcu pomirenja i boriti protiv govora mržnje. U kontaktu smo sa bh. vlastima i mislimo da BiH treba veliku pomoć da prevaziđe disfunkcionalnost, koja zbog politike raste. Istovremeno, radimo sa svim zemljama regije i primjetio sam da je i Visoki predstavnik rekao da mu je ovo top prioritet i mislim da i međunarodna zajednica mora imati osjećaja za zemlje regije kako bi se u pozitivnom pravcu krenula u procese EU integracija”, kazao je Guterres.

Poruka negatorima genocida? Da li je uvođenje novog zakona mjera?

“Postojao je Specijalni sud koji je radio na tim slučajevima, druge zemlje ne prihvataju presude i daleko smo od čvrstog legalnog sistema ali je potrebno ga podržati kako bi se transparentno radilo na predmetima zločina protiv čovječnosti i genocidu kako ne bi prošli nekažnjeno”, kazao je Guterres.