Više bh. policijskih agencija u istrazi: Kako su Ukrajinci dizali ogromne svote

Vijesti 04. feb 202018:38 > 19:08
N1

Dvojici Ukrajinaca određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnje za krađu skoro 100 hiljada maraka sa bankomata u Bihaću. Policija USK ih uhapsila nakon dojave čuvara tržnog centra. Sumnja se da je taj iznos i veći.

Tužilaštvo Unsko sanksog Kantona preuzelo je ovaj slučaj, a iz MUP-a kažu da postoje informacije da su slične transakcije ostvarivali i u drugim kantonima u Federaciji. U istragu se uključila i Federalna uprava policije.

Dva nepoznata lica zadržala su se duže vremena prije nekoliko dana pred bankomatom Sberbanke u Bihaću. Čuvar u obližnjem tržnom objektu sve je prijavio policiji, koja je nakon ispitivanja ustanovila da se kod dva ukrajinska državljanina nalazi skoro 100 hiljada maraka, čije porijeklo nisu mogli opravdati nadležnim.

“U ovom trenuntku mogu samo potvrditi da je policija ne neki način u određenoj kontroli sumnjivih lica došla ovih saznanja. Ne od saznanja banke niti građana koji su to možda mogli prijaviti. O svemu je upoznato i nadležno tužilaštvo koje je preuzelo istargu po ovom predmetu”, poručio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Tužilaštvo Unsko-sanskog Kantona predložilo je određivanje mjere pritvora za Ukrajince zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo računalne prijevare, te postojanja pritvorskih razloga – opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i od ponavljanja krivičnog djela.

“Kantonalni sud u Bihaću je svojim rješenjem od 3. februara odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima, pritom cijeneći da postoji samo opasnost od bjekstva, a ne i druga dva predložena pritvorska razloga. Zbog navedenog će Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona izjaviti žalbu Krivičnom vijeću Kantonalnog suda u Bihaću”, kazala je Irena Marajnović Čavkić, portparol Tužilaštva USK

Novinar Žurnala Avdo Avdić kaže da će policijske agencije utvrditi zašto Ukrajinici podižu novac u BiH. Dodaje da su došli sa istoka Ukrajine, a prvo su ušli u Crnu Goru, zatim u Srbiju iz koje su došli u Bosnu i Hercegovinu.

“Osim ove dvojice bila je još jedna treća osoba koja je pobjegla policija USK. Prema informacijama s kojima mi raspolažemo Sberbanka je sama obavijestila Agenciju za bankarstvo FBiH. Oko 2,7 miliona KM za tri dana od 31. januara do 2. ili 3. februara povučeno iz bankomata Sberbanke u Federaciji BiH”, rekao je Avdo Avdić, novinar Žurnala.

U Sberbanci nisu željeli ulaziti u detalje. Objašnjavaju da je sve na istražnim organima. I da nastavljaju neometano pružati usluge.

N1: Kada ste vi ovaj slučaj prijavili? Da li kada Vas je policija obavijestila o ovim transkacijama ili ste vi prvobitno policiju obavijestili o tome?

“Radi same istrage ne bismo ulaziti u neke silne detalje, ali mi od samog početka, odnosno Sberbank BH usko sarađuje sa istražnim organima”, rekao je Vedran Peršić, direktor marketinga i komunikacija Sberbank BiH.

I Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine ne može dati više informacija u ovom slučaju.

“Predmetni slučaj je u nadležnosti istražnih organa, dok će Agencija u okviru svoje nadležnosti poduzimati radnje i aktivnosti u skladu sa odredbama Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH i Zakona o bankama, te podzakonskih akata. U skladu sa odredbom člana 39. Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH nismo u mogućnosti davati detaljne informacije”, naveli su iz Agencije za Bankarstvo FBiH.

Sveobuhvatna istraga više policijskih agencija trebala bi dati odgovor na pitanja koliko novca, kako i pod kojim okolnostima su ukrajinski državljani dizali sa bankomata u Federaciji BiH.

Da li se radi o hakerskom djelovanju ili organizovanom kriminalu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad