Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH

Vijesti 05. feb 202013:57 > 14:05
N1

Zajednička komisija parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost usvojila je danas izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2018. godinu, prema kojem je stanje Oružanim snagama BiH zabrinjavajuće.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije Dušanka Majkić istakla je da se prema izvještaju vidi da je najveći broj pritužbi profesionalnih vojnih lica.

“Navedeno je da nema dovoljno hrane, opreme, a to je poražavajuće. Piše da su vozila stara i po 35 godina. I povjerenik kaže da je to otežavajuća okolnost za obavljanje radnih zadataka. To bi svaku zemlju zabrinulo”, rekla je Majkićeva.

On je navela da je vojni povjerenik istakao i zabrinutost za bezbjednost letenja letjelicama Oružanih snaga BiH, koje su stare po 40 godina.

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara potvrdili su da postoji veliki broj pritužbi, ali da izvještaj ne sadrži objašnjenje da li su bile osnovane i kako su riješene.

U ovom ministarstvu su istakli i potrebu za povećanjem njihovog budžeta za, kako su naveli, bolje uslove i rad pripadnika Oružanih snaga BiH.

Razmotren je i usvojen Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH za ovu godinu.

Predsjedavajući Komisije Asim Sarajlić pojasnio je da ovaj plan sadrži mjesečni pregled aktivnosti, te da će biti dostavljen parlamentarnim domovima na dalje postupanje.

Član Komisije Dragan Mektić tražio je da se radni plan Komisije za ovu godinu skine sa dnevnog reda, te da se dopuni Programom reformi koji su potpisali članovi Predsjedništva BiH.

“Da vidimo šta nalaže taj plan iz oblasti odbrane i bezbjednosti. Treba da se bavimo suštinom ozbiljnog dokumenta koji je poslat u Brisel”, smatra Mektić.

Članica Komisije Marina Pendeš ukazala je da Komisija nema nadležnost nad Predsjedništvom BiH, pa samim tim ni da preispituje njegove odluke.

Član Komisije Sredoje Nović podsjetio je da reforme predviđene u dokumentu nisu naznačene na jednu instituciju, nego na institucije koje imaju zadatke rada da ispunjavaju predviđene reforme.

“Mi ne pratimo i ne nadziremo rad institucija. Mi to radimo kroz parlament, a ne sami”, objasnio je Nović.

Član Komisije Sanja Vulić podsjetila je da su ove godine lokalni izbori, te predložila Komisiji da u oktobru nema posjete izvan BiH, što je predviđeno aktivnostima za ovu godinu.

Usvojen je i izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH za 2018. godinu, u kojem je naveden potpuni pregled aktivnosti Komisije, s posebnim osvrtom na prisustvo članova sjednicama.

“Izvještaj sadrži i evidenciju prisustva članova Komisije radionicama, okruglim stolovima, seminarima, te posjete stranih delegacija i terenske posjete”, rekao je Sarajlić.

Majkić smatra da je, imajući u vidu opseg djelovanja ove komisije, neophodan kvalitetan parlamentarni nadzor nad svim agencijama i institucijama.

Ona je zaključila da prethodni saziv Komisije nije dovoljno radio, što je u skladu sa neradom parlamenta BiH.

Mektić je tokom diskusije skrenuo pažnju da je besmisleno raspravljati o izvješajima iz 2018. godine.

“Kako možemo znati šta je na osnovu sugestija iz izvještaja 2018. godine popravljeno ili nije u 2019. godini”, rekao je Mektić, koji je glasao protiv izvještaja Komisije za 2018. godinu.

Na današnjoj sjednici je usvojen i izvještaj o radu Odbora za žalbe građana za 2018. godinu, kao i izvještaj o radu za 2018. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora parlamenta BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2019. godinu.

Zbog neprisustva predlagača sjednici, s dnevnog reda je skinuta inicijativa Predraga Kojovića, poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kojom se Savjet ministara obavezuje da uradi analizu propusnosti granice BiH i opremljenosti Granične policije za bolju graničnu kontrolu.

Nakon druge sjednice, Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH održaće danas i treću sjednicu, koja je zatvorena za javnost zbog razmatranja dokumenata koji su označeni kao povjerljiv.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad