Vehid Šehić: Za političare loše vijesti, za građane dobre

Vijesti 05. feb 202016:43 > 16:50
N1

Analitičar koalicije Pod lupom i bivši član Centralne izborne komisije Vehid Šehić za N1 komentarisao je aktuelnosti sa društvenih mreža, Izborni zakon kao i novu metodologiju za proširenje Evropske unije.

Nova metodologija za proširenje Evropske unije uvela je brojne novosti u ovaj proces, pooštrene su sankcije stoga postoji mogućnost vraćanja zemlje na početak procesa u slučaju nezadovoljavanja standarda.

“Za političare su to loše vijesti, za građane dobre jer vidimo da će imati daleko drugačiji pristup potencijalnim kandidatima s obzirom da su predvidjeli i određenu vrstu sankcija koje se ogledaju u tome da ćemo morati ispunjavati obaveze. Ako ne budemo to uradili nazadovaćemo na tom putu… Ono što će sigurno biti da neće dozovljavati da (političari) ispunjavaju ono što njima odgovara, a ono što ne – da stavljaju po stranu. Na našim političarima je odgovornost da li istinski žele da postanemo članica EU. Imam osjećaj da u praksi ništa ne provode”, kazao je Šehić.

Osim političkih sankcija u slučaju stagniranja ili nazadovanja zemlje kandidata za člana Evropske unije obezbijeđena su i novčana sredstva, kazao je on:

“Biće i storniranje određenih finansijskih sredstava ukoliko ne budemo ispunjavali. To su pojačane sankcije. One su najdjelotvornije kad je u pitanju BiH jer kad im spriječite dotok novca ond aće oni ozbiljnije razmišljati.”

Govorio je o potrebi izmjene Izbornog zakona:

“Da bi ukinuli diskriminaciju iz Izbornog zakona, zanemaruje se značajan dio građana BiH koji etnički nikome ne pripadaju, o njima niko ne vodi računa, ne štiti ih ni Ustav, ni međunarodni ugovori koje je BiH potpisala. Zato insistiram na odlukama međunarodnih sudova, slučaj Zornić je posebno bitan.”

Zbog, kako je kazao, manipulacija na dan i prije izbora, potrebno je “podhitno vratiti legitimitet i kredibilitet izbornom procesu”, a to se, mišljenja je Šehić, može ostvariti uvođenjem novih tehnologija:

“Ne radi se o kompjuterskom glasanju, bitno je da se uvede skener koji će skenirati lisitić i automatski uvrštavati rezultate. Time se spriječava da bilo ko dođe do glasačkog listića, da imamo veliki broj nevažećih listića. Ovdje treba učiniti sve da se izborna volja poštuje. Vrlo često jedno lice glasa za više osoba tako bi uveli i biometrijsku identifikaciju glasača.”

Govorio je i potrebi donošenja zakona o zabrani negiranja genocida. Kazao je kako bi više volio da taj zakon donesu naši političari, umjesto Valentina Inzka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad