Pećanin za N1: Bojim se scenarija kojeg smo mi osjetili – prvo popovi, pa topovi

Vijesti 05. feb 202021:04 > 21:07
N1

"Događaji u Crnoj Gori su play-off velikosrpskih aspiracija u prekrajanju područja bivše Jugoslavije", istakao je Senad Pećanin, novinar i advokat gostujući u Pressingu na N1.

On je rekao da je nakon ratova devedesetih godina došlo do “slijeganja tla velikosrpske politike, međutim sada je politika iz Beograda ozbiljan izvor nestabilnosti, poručio je. Na pitanje šta ga to u crnogorskom scenariju podsjeća na devedesete – rekao je:

“Mislim da se Crna Gora nalazi u martu 1992. godine gledajući iz sarajevske perspektive. Naše iskustvo govori da je išla prvo medijska priprema, onda crkva, pa protesti, bojim se da ne bude scenarij koji smo mi osjetili. Prvo idu popovi, pa dođu topovi”, izjavio je.

Novi SAO ili nova “Republika Srpska u Crnoj Gori”?

“Potpuno podrivanje suvereniteta Crne Gore koje bi u konačnici, s padom Đukanovića, za kojeg se vjeruje da je kičma suverene Crne Gore, članice NATO-a, da je cilj stvaranje federalizacije po uzoru na BiH, a praktično ga je nemoguće izvesti bez zatezanja nacionalnih odnosa u Crnoj Gori”, kazao je Pećanin.

On je rekao da je NATO, čija je Crna Gora član, trenutno zaokupljen većim problemima.

“Dvije članice su međusobno u ratu, Francuska i Turska u Libiji. Svijet ne zna namjere Trumpa, Brexit, interesi Rusije, Kine, Turske. Različite interesi koji čine NATO ne onakvim kakav je bio prije 15 godina”, rekao je Pećanin.

“Intenzitet kampanje protiv Crne Gore prevazilazi histeriju koja je vladala uoči rata u Hrvatskoj i agresiji na BiH”, izjavio je gost N1.

Prema njegovom mišljenju, cilj je poraziti Đukanovića.

“Ovo je uvođenje najjače karte, rušenje temelja. Crna Gora je postigla fascinantan uspjeh. Manjine u Crnoj Gori nikada nisu bile bolje. Nema problema sa susjedima, osim sa Srbijom. Upotrebljena je teška artiljerija”, poručio je Senad Pećanin za N1.

On je kazao kako Rusija podržava Beograd, jer joj odgovara nestabilnost regiona, ali i dodao:

“Bez aktivnog američkog angažmana, nijedno strateško pitanje ne može biti riješeno. To je pogubno za EU”, naveo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad