Da li je BiH u MAP-u? Pogledajte odgovor Staše Košarca

Vijesti 06. feb 202007:59 > 08:02
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac jučer je gostovao u Danu uživo na N1. Između ostalog, odgovarao je na pitanja o NATO putu Bosne i Hercegovine.

Na upit voditeljice Emele Burdžović Slipičević da li je BiH u MAP-u (Akcioni plan za članstvo u NATO-u), Košarac je odgovorio:

“Ne znam, neću da komentarišem”.

Kako ne znate?

“Neću da komentarišem. Pitajte gospodina Ivanića. Mi imamo vrlo jasno naše kretanje”.

Gospodin Radmanović je rekao da nije, Dodik je rekao da jeste.

“Ne znam, ja nisam vidio tu izjavu predsjednika Dodika. Zaista. Da jesam, možda bih mogao komentarisati”.

Jeste li vidjeli stranicu NATO-a?

“Ne, ne otvaram stranicu NATO-a”.

U nastavku pogledajte video. 

Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija su trenutni učesnici u Akcionom planu za članstvo (MAP), navodi se na web stranici NATO pakta.

Akcioni plan za članstvo (MAP) je program koji sadrži niz “savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođen pojedinačnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti savezu”, navode iz NATO-a, uz objašnjenje da države koje sudjeluju u MAP-u podnose pojedinačne godišnje nacionalne programe svojih priprema za buduće članstvo.

Bosna i Hercegovina je pozvana da se pridruži MAP-u 2010. godine, kada su ministri vanjskih poslova Alijanse pozvali vlasti u BiH da riješe ključno pitanje registracije nepokretne vojne imovine. Upis nepokretne odbrambene imovine u državi i dalje je ključan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad