Husejnović: Ne znam o čemu je Imamović izvjestio Radončića (VIDEO)

Vijesti 06. feb 202010:32 > 11:11
N1

Broj migranata koji spavaju pod šatorima na autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli raste, raste i broj višečlanih porodica među migrantima, samim tim i problema sa kojima se suočavaju i Tuzlaci ali i migranti-kaže Emina Husejnović urednica programa RTV Slon. Multipliciraju se problemi, ali i novinarska pitanja na koja vlast, kaže Husejnović, ne odgovara.

“Npr. imamo gradonačelnika koji na pitanje novinara: ‘Šta sa migrantima u Tuzli?’, odgovara da treba učvrstiti granice”, pojašnjava Husejnović.

Sagovornica N1 dodaje da je Vlada TK pozvala ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da posjeti Tuzlu i upozna se sa situacijom u tom gradu, te da je samo dva dana nakon poziva gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sam otišao na sastanak sa Radončićem pri čemu ga je, kaže Husejnović izvjestio o migrantskoj krizi u ovom gradu.

“Ne znam samo na koji način je upoznao ministra sa situacijom u Tuzli i migrantima kada znamo da nikada niko od lokalnih vlasti nije bio na stanici, da li mu je možda rekao da je gledao na televiziji, ili na portalima”, pita se urednica programa RTV Slon.

Ova novinarka dodaje da broj korisnika migranata koji se hrane u Narodnoj kuhinji raste, te da je pitanje do kada će moći zadovoljavati potrebe za hranom i migranata i socijalno ugroženog lokalnog stanovništva.

“U poslednjih nekoliko dana u Tuzlu pristižu cjele porodice sa pet i više članova, majke sa djecom koje doje na otvorenom. Mala djeca koja nemaju smještaj”, pojašnjava Emina Husejnović urednica programa RTV Slon.

Husejnović se osvrnula i na smjenu direktora Uprave policije. Kažu sve je bilo jasno kada je ministar Sulejman Brkić krajem prošle godine negativno ocijenio direktora Dževada Koromana.

“Taj isti direktor je iste godine, na početku dobio ocjenu pet. Odmah smo mogli znati šta znači negativna ocjena. Ona je tek prvi stepen u pokušaju smjene osobe sa funkcije”, kaže sagovornica N1.

Husejnović, podsjeća da je nakon toga održana i Skupština TK na kojoj je opozicija pokušala da smijeni ministra zbog uplitanja politike u rad policije, na što je međunarodna zajednica upozoravala.

“Ministar Brkić je javno, medijima, kazao da ono što mu smeta kod Kormana nije to što on ne radi dobro svoj posao već zbog toga što je postavljen od strane prošle bivše vlasti, tj. stranke koja je sada u opoziciji”,pojasnila je Husjnović.

U programu N1 Husejnović se osvrnula i na rad Kriznog štaba koji je u TK formiran zbog širenja korona virusa.

Kaže težište je na tuzlanskom aerodromu kroz koga svakodnevno prolazi veliki broj putnika. Prenosi uvjeravanja nadležnih da su spremni kontrolisati situaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad