Na Sokocu nestanak struje svakodnevnica, veći problem neočišćeni putevi

N1

Sela kod Sokoca bez struje, Opština i bez vode. Snijeg koji je padao juče, ali i niske temperature nakon toga, prouzrokovali su velike probleme.

Stanovnici sela Kaljina i drugih u ovom području na 20 kilometara od Sokoca, odsječeni od svijeta, ali naviknuti na ovakve vremenske prilike tokom zime, kažu kako ih je iznenadila veličina smetova tokom noći.

“Juče je možda bilo jedno dvadesetak centi. Ja sam tu došao do sela sa malim autom, ali sam morao ranije pobjeći da me ne zatrpa. Evo vidite šta se jutros desilo. Prošli ste tamo, tamo imaju smetovi visoki i do metar i po, dva”, ispričao je Nenad Krstanović, mještanin iz sela Bijela Voda.

I dalje je većina sela u opštini Sokolac, potpuno odsječena od same opštine, od samog mjesta, s obzirom da su snježni nanosi koji su juče iznosili do dva metra, potpuno blokirali prilaz njima. I prilaz prema selima u blizini Kaljine je blokiran i nemoguće je prići tim stanovnicima koji imaju mnogo potreba, a najviše za liječenje.

Bez električne energije ostala su sva sela, više od 100 trafoa je ostalo bez napajanja. Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kazao je da je kvar na vodovodnoj mreži morao preusmjeriti mašine prema izvorištu Bioštica, kako bi se osposobila vodovodna mreža:

“Kada dođe ovakvo vrijeme, nemoguće ga je predvidjeti, najedanput je pao snijeg. Prvo je mokar bio, koji se zalijepio za žice, tako da je to teško otklanjati. Vejrujte da je to najteži dio teritorije, tereni su teški.”

No, za mještane je nestanak električne energije svakodnevnica, za njih su neočišćeni putevi veći problem.

“Ljeti nemamo vode, zimi se put ne čisti, struje nema. Nije urbano za živit mjesto. Vidite kakva je situacija, dvadeset-trideset metara puta, koji pravi problem, da se ne može proći”, rekao je Dragomir Božić iz sokolačkog sela Kaljina.

Zbog toga mještani negoduju zahtijevajući da opština vodi više računa o svojim građanima u udaljenim selima. Svjesni su kažu, da žive u udaljenim mjestima, ali poručuju da to ne znači da su manje važni od ostalih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad