Baralija: Jasno kazali da metodologija nije usmjerena na BiH

Vijesti 07. feb 202008:21 > 08:43
N1

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija gostovala je na N1, gdje je govorila o svojoj posjeti Briselu te novoj metodologiji za proširenje Evropske unije.

Baralija je kazala kako je putovanje u Brisel bilo intenzivno, te da je razgovarala sa puno političara.

“Utisci su pomiješani. Sretna sam s jedne strane jer vidim da su se stvari malo promijenile kada govorimo o našim komšijama – Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Svi znamo za odluku da ih se odbije u nastojanju da se približe EU integracijama. U martu će biti obznanjeno da imaju otvoren put, tako da i ova metodologija dolazi više kao popravni samoj Evropskoj uniji jer su vidjeli da su donekle pogriješili kada su ih odbili. Svjesni su reakcija i unutar same EU i zemljama Zapadnog Balkana. Došlo je do političke kalkulacije jer osviještena je činjenica da se ne mora biti članica EU s obzirom da je Velika Britanija izašla, i da postoje i druge političke sile koje bi mogle iskoristiti činjenicu da zemlje Zapadnog Balkana nisu još uvijek članice”, komentarisala je posjetu Briselu Irma Baralija u Novom danu.

Kazala je i da je nekoliko osoba iz Bosne i Hercegovine bilo na sastanku s komesarom za proširenje nakon objavljivanja metodologije za proširenje te je istakla i kako su kolege iz Sjeverne Makedonije pokazali dozu žala jer je odbijen njihov kandidatski status.

Rekla je i da li je izgledan kandidatski status za našu zemlju u narednih pet godina:

Kolege iz Sjeverne Makedonije donekle su uvrijeđeni i pokazali su žal i ljutnju zbog razloga kako ih se odbilo i zbog razloga. Kada smo mi pitali i željeli problematizirati određene stvari za Bosnu i Hercegovinu, nama se dalo do znanja da ova metodologija nije primarno usmjerena ka nama. O nama će se u maju govoriti na samitu u Zagrebu i spomenuli su ideju neke ekonomske injekcije koja će biti usmjerena više ka BiH. Riječ koja se dosta ponavljala na sastancima bila je kredibilitet. EU je postala svjesna da upravo gubi kredibilitet u zemljama Zapadnog Balkana razvlačeći taj proces dugo i da entuzijazam na ovom području jenjava. Na primjeru Mostara čini se da je EU pokazala najveću moguću pasivnost, imajući u vidu da su oni bili i direktno su prisutni i da su gledali šta se dešava sa Mostarom ali čini se da su gledali malo u stranu“.

Odgovorila je i na pitanje da li vjeruje da će ove godine i Mostarci birati lokalnu vlast.

Ne da vjerujem, nego znam. Ne zato što ćemo se osloniti na HDZ i SDA da se dogovore – mi smo davno izgubili povjerenje i te su stranke izgubile kredibilitet – već je presuda kreirala momentum. Odbrojavanje je počelo, naši državni parlamentarci će vijećati i čak i ako se ne riješi u državnom Parlamentu, Ustavni sud će biti na potezu i ono što mi radimo u ovom trenutku je upravo lobiranje kako bi se presude Suda u Strazburu implementirale. Koristimo i međunarodne kontakte kako bismo uradili sve što možemo da se u narednih šest mjeseci iznađe neko novo rješenje“, istakla je Baralija za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad