Svjedokinja genocida: Umrla je Fata Alispahić, majka o kojoj se malo zna

Vijesti 07. feb 202012:38 > 12:45
Facebook

Srebrenička majka Fata Alispahić, rođena Mehmedović, umrla je u 75. godini života u Ilijašu.

U genocidu su Fati ubijena dva brata Rašid i Senahid, muž Hamdija i tri sina Enver, Mirzet i Mirsad. Mirzet i Mirsad su bili maloljetni blizanci.

Sin Enver bio je oženjen i imao je dvoje djece. U pokušaju da djeci obezbijedi nešto hrane, Enverova supruga je poginula aktivirajuci odskočnu minu. Fata tada preuzima brigu o unučadima.

Povodom smrti srebreničke majke, heroine Fate Alispahić, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je danas telegram saučešća njenim unučadima i ostalim članovima porodice Alispahić.

“Znamo da vas je teško utješiti u vašoj tuzi, ali u svakom ste trenutku u našim mislima i molitvama. Vaša nana, majka Fata, bila je istinska heroina, koja je uprkos strašnoj tragediji i gubitku tri sina, vašeg oca Envera, amidža Mirzeta i Mirsada, koji su bili maloljetni, vaše majke, te dede Hamdije i njezina dva brata, Rašida i Senahida, ostala odlučna da nastavi život, da se bori za vas, ali i istinu o najstrašnijem zločinu u Evropi poslije Dugog svjetskog rata. Na primjeru vaše porodice, porodice Alispahić, najočitije je ono što se do današnjih dana besramno pokušava negirati, a to je jasna namjera da se jedan narod uništi i izbriše s lica zemlje. Nana Fata ostavila nam je emanet borbe za djecu i majke žrtava genocida, borbe za istinu i bolju Bosnu i Hercegovinu. Vi na nju i njezina velika djela zato možete biti istinski ponosni”, navodi se u pismu saučešća.

“Pogođeni tugom izražavamo duboko saučešće zbog ovog velikog gubitka. S vjerom u vječni život, želimo vam osnažiti nadu da odlazak nije kraj puta, nego ulazak u svjetlost koja sjedinjuje, ali i da niste sami u vašoj velikoj boli”, navodi se u pismu Mahmutbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad