Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu upisani u Registar akreditovanih

Vijesti 07. feb 202013:40 > 13:47
N1

Dva javna univerziteta iz Republike Srpske upisana su u Registar akreditovanih ustanova Bosne i Hercegovine - potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Pojašnjavaju da je takvo rješenje jučer donijela Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

Iz tog resora entitetske vlade podsjećaju da je u posjeti BiH boravila TAIEX misija, koja je organizovala nekoliko sastanaka posvećenih temi osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju.

Na sastanku u Banjoj Luci 5. februara, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević je, kako je saopćeno, inicirao sastanak, kojem su prisustvovali direktori nadležnih agencija iz RS i BiH, direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS Biljana Vojvodić i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH Enver Halilović, eksperti TAIEX misije i predstavnici delegacije EU u BiH.

Rajčević je, dodaje se u saopćenju, predložio plan po kojem bi se izdalo novo rješenje Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS po osnovu prethodno izdatih preporuka resorne Agencije sa nivoa BiH.

“Na osnovu tog rješenja Agencija BiH bi donijela rješenja o upisu dva javna univerzitea iz RS u Registar akreditovanih ustanova BiH u kojem će se konstatovati i dopunska rješenja resorne republičke Agencije iz marta 2019. godine, čime je formalno”,pravno pokriven period od isteka prethodne akreditacije do danas.

Ovo rješenje je osnova postignutog dogovora te je direktor Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH Enver Halilović izdao spomenuta rješenja, čime je izvršena institucionalna reakreditacija Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu – preciziraju iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Rok važenja akreditacija za navedene ustanove je pet godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad