Podžić sa Uebber: Oružane snage BiH u fazi dostizanja NATO standarda

Vijesti 07. feb 202013:55 > 13:59
Ministarstvo odbrane BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je 7. februara 2020. godine, u službenu posjetu primio ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margaretu Mariju Uebber. Na sastanku kojem su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i njemački vojni ataše u BiH pukovnik Kai-Uwe Näpel, razmatrana je saradnja BiH i SR Njemačke u oblasti odbrane.

Ministar Podžić je izrazio zahvalnost na dugogodišnjoj pomoći SR Njemačke i podršci Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, posebno napomenuvši značaj ove podrške u procesu NATO integracija Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora Podžić podsjetio je i na konkretne vidove pomoći u različitim projektima, poput opremanja helikoptera i jedinica za deminiranje, ali i podrške u procesu školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim akademijama u Njemačkoj. Također, bilo je riječi i o zajedničkom učešću pripadnika OS BiH i OS Njemačke u misiji u Afganistanu, gdje, kako je ministar Podžić kazao „naši vojnici imaju veoma dobra iskustva.“ „Oružane snage BiH su fazi dostizanja NATO standarda i fazi kompatibilnosti sa NATO snagama i želim i vjerujem da našu saradnju možemo da nastavimo i povećamo“, kazao je Podžić.

Ministarstvo odbrane BiH

Ambasadorica Margaretu Mariju Uebber se posebno zanimala za aktivnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na polju mirovnih misija, uklanjanja mina te obilježavanja malog oružja i lakog naoružanja. U ovim projektima, ambasadorica Uebber je ponudila i konkretnu pomoć, na čemu je iskazana zahvalnost od strane ministra Podžića.

Također, vojni ataše SR Njemačke pukovnik Kai-Uwe Näpel najavio je njemačku pomoć u opremanju sredstvima i modernizaciju kabineta za učenje njemačkog jezika u kasarni „Rajlovac“.

Ministarstvo odbrane BiH

Na kraju, ambasadorica Uebber je izrazila uvjerenje da dalja podrška SR Njemačke neće izostati, posebno kada je u pitanju euroatlantski put Bosne i Hecegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad