Enver Bijedić: U tom slučaju odmah se odričem svoje pozicije

Vijesti 07. feb 202017:53 > 17:57
N1

Sa predsjednikom Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Enverom Bijedićem razgovarali smo o toj stranci, SDP-u, izborima, ljevici uopšte. Bijedićeva stranka osnovana je prije pet mjeseci, ubrzo nakon njegovog izlaska iz SDP-a. Kazao je da su simpatije Tuzlaka nepodijeljene i u potpunosti na strani Socijaldemokrata.

“Mi smo nešto drugo u odnosu na sve prethodne ideje o ujedinjavanju ljevice. Zašto? Jer u prethodnim idejama niko nije htio da se odrekne svoje pozicije. Mi smo se konstituisali sa namjerom da budemo inicijator okupljanja jedne velike ljevice. Nemamo ambicije da djelujemo samo na lokalnom nivou, ili da budemo marginalizirana ljevica u svim drugim dijelovima BiH. Pored ova tri nacionalna koncepta koji imamo u našoj zemlji, četvrti stub koji daje garanciju opstanka je nešto neminovno. Mi smo garant toga”, istaknuo je Bijedić i dodao kako vjeruje da će Socijaldemokrate biti “najjači politički subjekt za tri godine.”

Uprkos brojnim optužbama da je iz SDP-a otišao zbog gubitka pozicije, on je kazao da mu je pozicija u toj stranci bila mnogo komfornija od trenutne, predsjedničke u Socijaldemokratama:

“Moj izlazak nije bio iniciran gubljenjem pozicije. Imao sam najkomotniju poziciju u SDP-u, bio sma predsjednik kantonalne organizacije Tuzlanskog kantona, jedine koja je pobijedila na opštim izborima 2018. godine. Nisam mogao da trpim ignorantski odnos naše centrale u Sarajevu.”

“U nekom budućem ujedinjenju ljevice, ja se odmah odričem svoje pozicije, jer je država BiH nešto o čemu svi treba da vodimo računa i za ciljeve se svi trebamo zajedno žrtvovati, kao što smo '92”, naglasio je Bijedić.

Govorio je i o spornoj realizaciji projekta stambeno poslovnog objekta 15. maj u Tuzli, koja je za Bijedića i gradonačelnika Tuzle Imamovića bila čest predmet optužbi, jedan drugom na račun. Zbog nezavršene realizacije projekta ispaštaju samo građani.

“Jesam bio direktor javnog preduzeća za izgradnju koja je i sklopila ugovor za izgradnju te zgrade. Izvođač je bio dužan da završi tu zgradu, Direkcija za izgradnju je trebala samo da se bavi stručnim poslovima projektovanja, nadzora, ali ne i gradnjom, ne plaćanjem.”

Komentarisao je smjenu direktora Uprave policije Dževada Kormana koji uživa poprilične simpatije Tuzlaka:

“Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić je ocijenio gospodina Kormana negativnom ocjenom koju je Vlada TK jednoglasno potvrdila. Nezavisni odbor je istu ocjenu donio da gspodin Korman ne zadovoljava na toj funkcij. Ja ne mogu reći da li je to bilo dirigovano iz nekog centra političke moći. Ne vjerujem, nije mogao jedan ministar uticati na cijelu Vladu.”

Kazao je da je i prvobitno imenovanje Kormana odvijano u čudnoj situaciji jer, kako tvrdi, nije bio prvorangirani. Bijediću smeta što tada niko nije govorio da je u pitanju politizacija funkcije komesara.

Ministar Brkić je medijima kazao da mu smeta što je Kormana postavila bivša vlast, što je razlog da tuzlansko javno mnjenje negovu smjenu smatra ispolitiziranom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad