Država u MAP-u, dileme postoje: Stvarni, krnji, hoće li biti storniran…

Vijesti 08. feb 202016:28 > 17:29
Anadolija

Razvalit ću dosad učinjeno NATO putu Bosne i Hercegovine, kaže član BH Predsjedništva Milorad Dodik, čovjek koji je dao pristanak za slanje Programa reformi u Brisel. Nakon slanja tog dokumenta jasne su obaveze države od demokratskih, bezbjednosnih , ali i reformi u oblasti odbrane, do nastavka knjiženja imovine.

No, hoće li decidno navedeno obaveze biti i izvršene?

“Sve što budem mogao, na planu integracije, što je do sada učinjeno, ja ću pokušati da razvalim”, izjavio je član Predsjedništva BiH.

Tako jedan od članova BH Predsjedništva, koji je prihvatio Program reformi, govori o nastavku NATO puta BIH.

Ali, i o statusu MAP-a:

“Uslovni MAP koji podrazumijeva da se dostavi godišnji nacionalni plan. NATO je vojska gospođo, gospođice, kod njih su pravila. Ja sam služio vojsku, i neki ovdje muškarci, pa znaju. U vojsci nema improvizacije – ili dostavite nacionalni plan, ili ne. Ne može, ako dostavite neki papir ,da neko kaže, ili jeste ili nije. Ne, tamo postoje pravila. Pravila kažu nacionalni godišnji plan. Tog nacionalnog godišnjeg plana nema.”

Ima, neki papir kako Program reformi naziva Milorad Dodik. No, Željko Komšić Akcioni plan za članstvo (MAP) vidi kao korak do članstva.

“To Vam je pretposljednja stepenica, sljedeća faza jeste da ste punopravni član NATO-a”, rekao je Željko Komšić.

No, od faze do faze mnogo je posla. Implementacija svega napisanog u Programu reformi, od povećanja budžeta za Oružane snage, do knjiženja vojne imovine, reforme obavještajno-bezbjednosnih, pa i policijskih službi.

“Najvažnije je da je ovim Programom reformi šta god u njemu pisalo, samo da su dva slova, BiH prešla iz statusa Partnerstvo za mir, prešla u status Akcionog plana za punopravno članstvo , pa taman i da bude trajao sto godina, to je nepobitno i to su saveznici potvrdili”, pojasnio je Sead Jusić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH.

Narod, posebno u Republici Srpskoj “vlast vara, po pitanju NATO-a”, glasni opozicionari.

“Oni su prvo nama rekli da nismo u MAP-u, pa jesmo u MAP-u. Da Program reformi nije ANP, pa ispade da jeste. Pa, su rekli da neće biti NATO vježbe, pa je bilo. Sad kažu da neće biti knjiženja imovine, ali to je obaveza koju je gospodin Dodik, srpski član Predsjedništva preuzeo”, izjavio je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

I dio građana je zbunjen. Pitali smo ih: Da li je BIH u MAP-u?

“Najvjerovatnije da jeste.”
N1:Članstvo ili partnerstvo?

“Nije još članstvo, ali moraćemo 99% ući.”

“Mislim da jeste. Ne znam.”

“Ne znam šta bih vam rekla.”
N1: Koliko su ta pitanja bitna za građane?

“Možda jesu bitna, kako za koga, za bogate jesu, za siromašne nisu.”

“Ono što Dodik kaže tako je.”
N1:Članstvo ?
“Članstvo, ne vjerujem, ali saradnja da, mislim da je to normalno.”

Država je u MAP-u, no dileme postoje, da li je on stvarni, krnji, hoće li biti storniran, kako…

Da li je Program reformi isto što i ANP? Političke elite koje odlučuju o sudbini naroda, različito, sa dvije strane entitetske linije govore i o tome da li se ide ka članstvu, ili pak ka partnerstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad