Četiri godine traganja za istinom

N1

Još jedni protesti, 19. po redu na kojima Muriz Memić traži pravdu i istinu kako je njegov sin stradao 8. februara 2016. godine. On i njegov advokat Ifet Feraget poručuju da je Dženan ubijen.

Na Skupu “Pravda za Dženana” prozvali su sve koji su se bavili ovim slučajem protekle četiri godine i pozvali državno Tužilaštvo da formira udarnu grupu kako bi rješili ne samo ovaj slučaj, već i ubistvo Davida Dragičevića u Banjaluci

“Očekivali su da odustanemo, da ćemo se sa vremenom umoriti i da će nam dosaditi ova borba sa vjetrenjačama. Ali mi smo još uvijek tu i naš jedini cilj i motiv ove borbe je istina i ništa drugo ne tražimo samo istinu”, kazala je Arijana Memić, sestra Dženana Memića.

Po 19. put, građani Sarajeva, ali i iz drugih gradova, došli su pružiti podršku porodici Memić koja traži istinu o smrti Dženana Memića, koji je na današnji dan zadobio povrede od kojih je preminuo sedam dana kasnije. Za njihovog advokata Ifeta Ferageta, slučaj je jasan. Dženan je ubijen, samo treba neko hrabro da sprovede istragu do kraja. Za Ferageta i porodicu Memić, suđenje Ljubi i Bekriji Seferović bila je farsa u kojoj se dokazalo da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

“Imate snimak na kome se ne vide registarske tablice, ali na snimku sa kuće Šerifa Konjevića se vide. Taj snimak su sakrili. Na snimku hotela Kristal se vidi ko je ubio Dženana, ali taj snimak je uništen. Zbog toga još niko nije odgovarao”, rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Muriz Memić kaže da je i u posjedu snimka iz kuće porodice Mutap u kojem se tvrdi, jasno čuje kako Alisa Mutap, tadašnja Dženanova djevojka govori kako Dženan nije udaren automobilom.

“Državi nije u interesu da se ovo riješi. Ovo je veliko klupko, ovo je osinje gnijezdo. Ja sam barnuo u osinje gnijezdo. I sada kažem, počastili su me ljudi, dali su mi snimak iz kuće od Mutapa, gdje Alisa govori šta se desilo. Neka se zapitaju ko ih je snimio i ko je meni dao, a ja ću odlučiti šta ću uraditi od tog snimka”, izjavio je Muriz Memić, otav Dženana Memića.

Oni koji su došli da podrže porodicu Memić kažu da je pravosudni sistem u rasulu, da ga vode podobni, a ne sposobni i poručili.

“Mi se borimo protiv jedne hobotnice, protiv hobotnice zla koja je vrlo monstruozna i u ovakvom sistemu nisu samo ugroženi… Davida i Dženana ništa ne može da vrati, mi pokušavamo da vratimo nadu u neko bolje sutra, svjesni vrlo dobro da smo i dalje svi ovdje ugroženi”, kazao je Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida.

“Ono na šta su oni računali jeste da ćemo se umoriti. Međutim, dame i gospodo u kabinetima. Što bi rekla ona jedna navijačka parola, mi nikada odustati nećemo”, izjavio je Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica.

“Kod Muriza Memića je čisto. Ako pročitate optužnicu, a ja bih molio, evo objavite da svaka osoba u državi i svijetu pročita tu optužnicu i da vidi da to ne može biti saobraćajna nesreća. Znači, ne može glavom razbiti štok od auta, a da se vozi 45 na sat”, poručio je Amir Agić, otac Selme Agić.

Za odgovorne u istrazi smrti Dženana Memića, okupljeni su prozvali nekadašnju tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, Dalidu Burzić, sadašnju glavnu tužiteljicu Sabinu Sarajliju, policijski vrh, vještake koji su utvrđivali na koji način je stradao Dženan Memić. Ali, njegov otac Muriz kaže da u ovom slučaju ima i časnih ljudi.

“E ovo je pošteni sudija. Treba nam pet Igora Todorovića, znači pošteni tužioc, pošteni policajac i pošteni vještak i ne bi se ovo dešavalo”, naveo je Muriz Memić.

Devetnaesti put Muriz Memić je na javnom skupu tražio istinu i pravdu, kako je stradao njegov sin Dženan 8. februara 2016. godine i još jednom pozvao pravosudne organe da riješe ovaj slučaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad