Aktivnosti MUP-a KS na pretresima ugostiteljskih objekata

Vijesti 10. feb 202014:57 > 15:01
N1

Shodno planskim aktivnostima Uprave policije MUP-a KS od septembra mjeseca 2019. godine, s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti na području Kantona Sarajevo, policijski službenici su kontinuirano provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem prevencije vršenja krivičnih djela i prekršaja, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Te mjere i radnje, pored ostalog, uključuju i provođenje racija od strane policijskih službenika, kao kriminalističko-operativne i taktičke radnje koja se poduzima s ciljem stavljanja pod policijsku kontrolu određenog prostora ili objekta, kako bi se provele druge mjere i radnje iz nadležnosti policijskog organa.

Na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, tokom proteklog vikenda izvršeni su pretresi dva ugostiteljska objekta na području općina Novo Sarajevo i Ilidža. Tokom pretresa navedenih objekata u istim je zatečeno 66 osoba, za koja je, shodno ovlaštenjima propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, provjeren identitet i izvršen je pregled istih. Tom prilikom u objektu koji je bio predmet pretresa, na području općine Novo Sarajevo, pronađeno je i izuzeto više paketića sa materijom koja asocira na opojne droge amfetamin i ekstazi. Također, jedna osoba je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. 

“Napominjemo, da su policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva tokom posljednjih pet mjeseci, u sklopu planiranih operativnih aktivnosti izvršili preglede, racije, a po potrebi i pretrese više ugostiteljskih objekata, klubova igara na sreću, kao i drugih objekata i motornih vozila. Tom prilikom je izvršen pregled, odnosno pretres 43 objekta u kojima je zatečeno i pregledano 920 lica, kao i 123 vozila, te je oduzeta određena količina materije koja asocira na opojne droge i predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela i prekršaja, odnosno u određenim slučajevima su pronađena lica za kojima je u ranijem periodu raspisana potraga ili se ista dovode u vezu sa izvršenjem određenih krivičnih djela, te su tom prilikom lišena slobode”, nvode iz MUP-a KS. 

Navedene aktivnosti preventivno-represivnog karaktera će biti nastavljene i u narednom periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad