Katarina Peović za N1: Nacionalizam je maska ekonomske devastacije

Vijesti 10. feb 202015:18 > 19:36
N1

Istaknuta javna intelektualka, dugogodišnja politička aktivistica, sveučilišna profesorica i kandidatkinja na nedavnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, Katarina Peović, govorila je u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije o ljevici, nacionalizmu, radničkim pravima, privrednoj devastaciji i socijalističkom nasljeđu.

Da kulturne granice nisu podudarne jezičnim i državnim, unatoč nacionalističkim podijeljenostima u zemljama regiona, svjedoči zajedničko kulturno nasljeđe, stava je Peović:

“To nisu granice kojih se treba držati. Mi se trebamo povezivati po principu kulturne suradnje, ali i po principu regionalne ekonomske suradnje – što nas može spasiti od ozbiljne deindustrijalizacije, osiromašenja, života na periferiji. (…) Volimo objašnjavati da smo mentalitetski zakočeni, a zapravo smo ekonomski zakočeni”, rekla je u uvodnom dijeli svog gostovanja na N1, dr. sc. Katarina Peović,teoretičakra kulture I profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

“Nacionalizam je maska ekonomske devastacije koja se zbiva u našim zemljama. Sve nacionalističke elite su vrlo dobro odigrale na kartu nacionalizma. I svaki put kad se javlja nacionalistička hajka na nacionalne, pa i na seksualne manjine, onda znajte da iza svega toga stoji neki konkretan ekonomski interes. Tako je u svim našim zemljama. Važno je da shvatimo da je nacionalizam ograničavajući u smislu materijalnih uvjeta života”, kazala je Peović dodavši da je važno nacionalistički mit demaskirati jer iza njega stoji ekonomski interes.

“Desnica i centar ne razumiju, rekla bih, ono što ljevica tumači. Naša zadaća je prilično teška jer je jednostavnije objasniti naše ratove i netrpeljivost jednim nacionalizmom, a teže je objasniti da je nacionalizam manipulativni čimbenik koji dovodi do toga da smo siromašniji i obespravljeniji. Ono što je posebno teško objasniti danas je to da mnogi u zemljama regije očekuju da će ulaskom u EU sve stvari biti bolje, da će život biti bolji, da ćemo i ljudska prava štititi bolje. Naše iskustvo Hrvatske, ali i Slovenije pokazuje da nije tako”, poručila je Peović.

Nacionalistička retorika

“Ne samo da HDZ potiče nacionalističke politike podjela, nego i ona neka nominalna ljevica – SDP – potiče takve podjele. Sjetimo se samo Zorana Milanovića, koji je kad je bio premijer odlazio skupljati bodove u Mostar nacionalističkim retorikama. To se od njega nije očekivalo. Ni nominalna ljevica, ni desnica ne potiču ekonomsku suradnju u regiji, ni autonomne politike ni Bosne i Hercegovine, ni Hrvatske prema Evropskoj uniji”, rekla je Peović, kazavši da politike umjerenije građanske svijesti načelno djeluju bolje, ali ekonomski slijede naputke Evropske unije i briselskih elita, a to nas – tvrdi – sve deprivilegira.

Pogledajte snimak kompletne emisije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad