Aljoša Čampara za N1: Niko nije bio nevin, nismo ni mi, ali nisu ni oni

Vijesti 10. feb 202017:59 > 18:01
N1

Nova Vlada Kantona Sarajevo trebala bi biti formirana u intervalu od 23. do 25. februara, poručio je Aljoša Čampara, član Predsjendištva SDA i zastupnik u Skupštini ovog kantona.

“Šef Kluba nas je obavijestio da sutra imaju skupštinski kolegij, moglo bi se desiti da Vlada bude 24. Nije 100 posto precizno, 23., 25. u tom terminu”, kazao je.

On je podsjetio da je SDA najavljivala da će se vratiti na vlast u Kantonu Sarajevo, kazavši da ne misli da je SDA to morala plaćati ministarskim pozicijama koalicionim partnerima SBB-u i DF-u u Vijeću ministara BiH.

“SDA nije mogla formirati vlast u KS sama, mi jesmo najjača partija, pobjednici na izborima, imamo 10 mandata, ali morate imati najmanje 18 ruku. Nismo vodili računa da SDA dobije sve ministarske pozicije, stranke su podijelile mjesta. Mi smo rekli da želimo vlast po vertikali, Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH i kantoni, napravili smo je”, poručio je.

Na pitanje da li je zadovoljan radom Mahira Devića i Mirze Čelika, te svime što se dešavalo proteklih dana oko Vlade KS – rekao je da je samo insistirao na vladavini prava.

“Bilo je tu pokušaja zaobilaženja procedura, zloupotrebe. Niko nije bio nevin. Nismo ni mi, ali nisu ni oni“, kazao je dodavši da je bio siguran da SDA ima 18 ruku za smjenu Vlade KS, odnosno “šestorke”.

Što se tiče odabira ministara za novu Vladu KS – Čampara je kazao da se trebaju birati sposobni, ali da on nije učestvovao u Kadrovskoj komisiji SDA.

“Druge stranke su dale svoje kandidate, ima ih jako dobrih. Pogotovo dio ministrica, one će moći odgovoriti. Neke kandidate ne poznajem, možda smo mogli izaći sa boljom reprezentacijom, govorim o svim strankama. Mogli smo bolje, ali ne bježim da damo šansu savakoj Vladi – pa i ovoj”, rekao je.

Njegova poruka je da treba raditi u interesu građana – a ne tajkuna.

Također – pozvao je sve ljude koji sjede u Skupštini Kantona Sarajevo – da ukoliko ima ijedna kriminalna radnja – od bilo kog pojedinca, ako postoji i sumnja – da se podnesu krivične prijave, ali da oni ne budu ti koji govore da je neko kriminalac ili nije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad