Uprkos upozorenjima stručnjaka, najavljena izgradnja novih nebodera u Sarajevu

Vijesti 10. feb 202018:35 > 19:06
Pixabay

Građevinska sezona u Sarajevu ne jenjava. Glavni grad BiH i dalje je veliko gradilište, a najavljena je i izgradnja sedam novih nebodera. Struka i ekolozi upozoravaju da ekspanzija gradnje, osim vizualnog dojma, dodatno usložnjava i ekološku situaciju.

Sarajevo se razvija haotično, bez kontrole, priznao je na isteku 2019. godine i lider SDA Bakir Izetbegović, dodajući da tamo gdje struka kaže ne – progovori novac.

“Novopečeni bogataši su u stvari kreirali razvoj Sarajeva. I u tome svemu nije kriva samo SDA. Pogledajte ko je aktuelni direktor Zavoda za planiranje”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Iz pomenutog zavoda uzvraćaju – politika u svemu vuče konce.

“Zavodu se fakturiše zašto neko gradi neboder. Međutim, uvijek inicijativu pokreće politika, u ovom slučaju opštine. I onda smo mi u situaciji da od strane opštine imamo pod navodnicima pritisak da se gradi, kako bi se napunili njihovi budžeti”, izjavio je Hamdija Efendić, direktor Zavoda za planiranje KS.

Plan nadležnih u Sarajevu je napraviti sedam nebodera, na udaljenosti od svega nekoliko kilometara. Namjera je da se grade na atraktivnim lokacijama u opštinama Centar i Novo Sarajevo.Čak tri nebodera trebala bi biti izgrađena na lokaciji Marijin-Dvora. Ekolozi upozoravaju – to će dodatno pogoršati i onako veliki problem sa zagađenjem vazduha.

“U urbanističkom planu Sarajeva stoji da ne bi smjelo biti visoke gradnje. Uprkos tome, nezakonito smo dobili niz visokih zgrada u gradu, dok se mnoge tek planiraju. Ovo je slučaj kada Tužilaštvo mora reagovati, bez čekanja bilo čije prijave. Javno zdravlje je u pitanju. Da je ovo država kao što nije, mnogi bi završili iza rešetaka”, kazao je Anes Podić iz udruženja Eko akcija.

Zastupnik Damir Nikšić nedavno je u Skupštini KS jedini bio protiv prodaje zemljišta u opštini Centar, gdje se planira gradnja nebodera.

“Ne znam kako da to objasnim, izgleda da taj građevinski lobi ima veliku moć, pa preko političara i njihovih podignutih ruku na raznim nivoima vlasti sve završi”, kazao je Nikšić.

Novac i uticaj su razlozi zbog kojih se i struka gotovo ne oglašava po ovom pitanju

Arhitekti su sada sklonjeni, nema ih nigdje. Niko ih ništa ne pita. Da bi zaradili svoju platu, ne smiju ništa da kažu, jer sutra neće moći raditi ništa”, istakao je Hasan Ćemalović, arhitekta.

Očigledno da je građevinski lobi jači od zakona, struke, ekoloških aktivista. Čini se i od zdravog razuma. Gdje neboder niče, tu trava ne raste. A i vazduh slabo cirkuliše. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad