Kondžić: Nema izvinjenja, ali evo odgovora

Vijesti 11. feb 202007:19 > 07:25
Facebook

Elvis Kondžić, šef kabineta predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, nedavno je na Facebooku poručio da je Milorad Dodik "mila majka" za Draška Stanivukovića i zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Igora Stojanovića. Nakon osuda javnosti zbog stava Kondžića i oštrih reakcija na svrstavanje Stojanovića, koji je rat proveo u opkoljenom Sarajevu kao vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, ponovo se oglasio šef kabineta lidera SDA.

“Danas je cijeli dan trajao orkestrirani pokušaj linča na mene radi statusa u kojem sam se, ujedno, osvrnuo na Stojanovića, Stanivukovića i Dodika. Uzburkali su se totalitaristički duhovi koji bi, namjerno izvrčući stavove i mišljenja, ponovo optuživali za ‘verbalni delikt’, tražeći uporište u tezi ‘ko drukčije kaže, kleveće i laže’, ali taj vakat je prošao, njihov vakat je prošao. Bez imalo straha od tih i takvih želim jasno da kažem i naglasim da meni nije potrebna stranka iza koje bih se krio kako bih mogao iznijeti svoje mišljenje. Kao što ispod moje fotke na FB profilu piše, sva mišljenja iznesena ovdje su moja lična, a molim dragog Boga da mi pomogne i podari snage da uvijek, kao i sada mislim ispravno, svojom glavom. Jedino Bogu sam dužan polagati račune i nikome više. Pisao sam i mislim kao Elvis Kondžić, Bošnjak, po vjeri musliman, građanin BiH i samim time i građanin Kantona Sarajevo. Međutim, mislim da lično nisam tu zanimljiv, nego da je meta neko drugi. Ali, evo da i to pojasnim, ne obnašam funkciju šefa kabineta Bakira Izetbegovića kao predsjednika SDA, nego tu funkciju obnašam kao šef kabineta člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića. Dakle, stavovi koje iznosim na svom privatnom Facebook nalogu su isključivo moji”, naveo je Kondžić.

Kondžić nadalje anvodi da nije “niti jednom riječju uvrijedio niti jednog od spomenutih, samo ih je stavio u isti status ukazavši na njihovo negativno djelovanje”.

“Zašto? Zato što su se i jedan i drugi i treći javnosti predstavljali kao deklarisani i zakleti antifašisti, a u više navrata su znali ispoljavati značajnu dozu šovinizma spram naroda kojem ja pripadam, pa čak, bilo svjesno ili nesvjesno, koristili totalitarističke metode propagande. Zato što o Dodiku odveć sve znamo i zato što se on više ne pretvara, tu znamo s kim imamo posla. S druge strane, nakon hvalospjeva o Stanivukoviću čak i oni najoptimističniji su imali prilike razotkriti šta on zapravo misli, dok su do sada Stojanovićevi istupi uglavnom prolazili neopaženo mnogima – ali meni nisu”.

VEZANE VIJESTI

Naveo je da je Stojanoviću zahvalan na  njegovom patriotizmu.

“Kada je patriotizam Stojanovića u pitanju, zahvalan sam mu na njegovom učešću u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, zahvalan sam njemu i desetinama hiljada iskrenih boraca, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost i zgražavam se činjenice da mi se ovdje i posebno u ovom kontekstu podvaljuje rigidan nacionalizam, šovinizam, fašizam i drugo. Svaka kap njihovog ratnog znoja za mene ima istu, veoma veliku, vrijednost. Međutim, Stojanoviću kao javnoj ličnosti to ne daje za pravo da bude potpuno zaštičen od bilo kakve kritike, baš kao što se on ne libi da najružnijim riječima kvalificira vrhovnog komadanta Armije Republike Bosne i Hercegovine i prvog Predsjednika naše Domovine, druge organizatore otpora, ali i ostale pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine – pa čak i zlatnog ljiljana Komšić Željka. Nećemo valjda imati duple aršine?”.

“Na kraju, ma koliki bio intenzitet vaših napada i orkestriranog pokušaja linča, nećete me cenzurisati, a posebno me nećete predstaviti šovinistom ili rigidnim nacionalistom, jer meni to moj odgoj, moja vjera, ali i moja politička pripadnost i opredjeljenje, jednostavno ne dozvoljavaju. Jednostavno nemam to u svome habitusu! Govorili ste mi i o nalogodavcima, ali u ovom slučaju jedini nalogodavci su mi moja svijest i savjest. Nakon vaših zlonamjernih spinova i teških optužbi, shvatam da vi defintovno nemate nalogodavce slične mojima. A upravo zbog vas takvih, neću se umoriti!”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad