Neobična inspiracija banjalučkog slikara (FOTO)

Perica Ivanović

Godinama unazad sove, ili kako ih zove-sovice neprestana su inspiracija banjalučkom slikaru Perici Ivanoviću. Sove doktori, zabrinute sove, umorne, zaljubljene, sove sa porodicom, usamljene, vesele, zaposlene-sve one našle su se na Ivanovićevim slikama.

“Sovice slikam već 10-tak godina, od trenutka kad sam ustanovio da ja tj moje oči podsjećaju na sovine. Imao sam tu sreću da imam i sovu kao ljubimca jedno vreme živela u ateljeu”, rekao je Ivanović u razgovoru za N1. 

N1
Perica Ivanović
N1
Perica Ivanović
N1
Perica Ivanović
N1
Perica Ivanović
N1
Perica Ivanović
N1
Perica Ivanović
N1
Perica Ivanović
N1
Perica Ivanović
N1

Inspiracija su i mnogobrojnim kupcima, koji ovaj simpatični motiv prepoznaju i rado kupuju, pa su Ivanovićeve sovice pronašle put do mnogih domova. Iako se na njegovim slikama mogu naći i drugi motivi, najčešće iz prirode, i sam priznaje da su mu upravo sove najdraže.

“Sigurno da su najdraži ciklus, prepoznatljiv u sredini gde radim a i šire. Većina je u formi minijature na malom platnu ili dasci tako da su pristupačne velikom broju kupaca, koji se često ponavljaju sa zanimljivim narudžbama”, rekao je Ivanović.

Sove sa sobom nose jaku simobliku. Narodna su vjerovanja da je sova stara duša, čuvar znanja. Mnogi vjeruju da je ova ptica zaštitnica od zlih duhova, neki pak da najavljuje smrt, što vesele Ivanoviće sove, teško da bi mogle najaviti.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad