Nove aktivnosti na poboljšanju uslova na sarajevskim planinama

Vijesti 11. feb 202014:24 > 14:26
Anadolija

Predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, Danijela Kristić i Vibor Handžić održali su danas sastanak s članovima "Inicijative za Bjelašnicu i Igman".

Tema razgovora bila je pokretanje novih aktivnosti na poboljšanju rada ski centra i uvođenju novih sadržaja na olimpijskim planinama, te njihova implementacija kroz budžet za 2020. godinu.

“Rekonstrukcija vertikalnog transporta i nabavka novih ski liftova, nova žičara na stazi Kolijevka-Kotlovi, uređenje i sanacija staza, izgradnja nove ski staze sjeverno od Kolijevke, izgradnja garaže za šestosjed, neki su od kratkoročnih i dugoročnih prijedloga aktivnosti koje su menadžment JP ZOI'84 i Vlada KS već usaglasili s Inicijativom. Izgradnja biciklističke staze od izlaza do polazne stanice šestosjeda kao i izgradnja dječijeg igrališta za ljetne sadržaje, još neki su od sadržaja koji bi upotpunili ljetni turizam”, navodi se u saopštenju za javnost službe za odnose sa javnošću KS.

Radi planiranja aktivnosti i sredstava u budžetu za 2020. godinu, dogovoreno je da će se narednih dana održati sastanak skupštinskog rukovodstva s resornim ministrima, kao i direktorima nadležnih kantonalnih javnih preduzeća te općinskim načelnikom.

Intencija rukovodstva Skupštine je da se kroz prijedlog budžeta te resorna ministarstva privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u ovoj godini pokrene implementacija aktivnosti za koje se pribave neophodne dozvole i ispune uvjeti. S nadležnim ministrima, direktorima JP ZOI'84 , Sarajevošuma i Uprave za šumarstvo moramo definisati procedure kao i iznos sredstava za projektne aktivnosti te pripremu tenderske dokumentacije za idejne projkte. Neophodno je angažovati i Ekonomski institut radi izrade elaborata opravdanosti, jer nemamo mnogo vremena do usvajanja budžeta”, rekao je Čelik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad