Reakcija iz Haaga: Kategorički demantujemo lažne navode

Vijesti 11. feb 202015:33 > 15:42
N1

Mehanizam za međunarodne krivične sudove demantovao je informacije o smrti bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića koje su objavljene na lažnom Twitter nalogu ministrice spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković koji je kreirao italinaski novinar Tomasso Debenedeti, čuven po sličnim "prevarama".

“Mehanizam kategorički demantuje danas objavljene lažne navode, po kojima je Ratko Mladić preminuo. Mladić se i dalje nalazi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Hagu, dok je u njegovom predmetu pred #MRMKS žalbeni postupak u toku”, saopćeno je na zvaničnom profilu Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Mnogi portali su danas objavili kako je preminuo Mladić, pozivajući se na informaciju objavljenu na Twitter profilu, navodno, ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković.

Ratko Mladić se priprema za početak žalbenog postupka, koji je najavljen za 17. i 18. mart. Predviđeno je da se i on tokom tog procesa obrati sudijama.

Podsjetimo, Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Prvostepenom presudom osuđen je na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad