Đonlagić za N1: Detalji priče o novom Izbornom zakonu

Vijesti 11. feb 202017:12 > 17:14
Dženan Đonlagić
Dženan Đonlagić (N1)

Prošle sedmice zastupnici Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavili su prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. O tom zakonu, mogućnostima njegovog usvajanja, ponuđenim rješenjima - razgovarali smo s Dženanom Đonlagićem, jednim od predlagača.

Kako je Đonlagić rekao za N1, vrijeme je da državni Parlament konačno riješi pitanje implementacije presuda Evropskog suda u Strazburu.

Vrlo je jasno da ukoliko Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne implementira te presude kao i presude domaćeg Ustavnog suda, Bosna i Hercegovina s ovakvim Izbornim zakonom ne može bti članica Evropske unije. Nisam čuo političku partiju u Bosni i Hercegovini koja je protiv ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovo je prvi puta da smo mi vratili kući priču o Izbornom zakonu – dakle u državni Parlament”, ispričao je gost N1 televizije u razgovoru s Daliborom Mrdićem.

Potom je dodao da bi novi Izborni zakon riješio i problem izbora u Mostaru.

N1

Govorimo o rješenju koje je cjelovito i koje rješava sve ono što je u prethodnih nekoliko godina detektovano kao anomalija. prije svega želimo implementirati ono što je međunarodna obaveza države Bosne i Hercegovine, presudu domaćeg Ustavnog suda i presudu Ljubić. I Mostar je unutra da bi omogućili građanima Mostara da poslije deset godina izađu na izbore. Unutra su tehnološka rješenja vezano za prevenciju eventualnih malverazacija vezanih za glasačke listiće. I ono što je također, to je depolitizacija biračkih odbora u smislu da se političke stranke maknu iz onoga što je struktura biračkih odbora. Ponuđeno je jedno cjelovito, sistemsko rješenje”, dodao je on.

Na pitanje voditelja emisije Dalibora Mrdića kakve su reakcije iz drugih stranaka, gost N1 rekao je da nije čuo komentare partija.

”Koliko sam mogao vidjeti, javljaju se pojedini predstavnici partija, ali nisam čuo da su se partije oglasile o ovom pitanju. Ne možemo ići s pretpostavkom da ono što su obaveze države, da kažemo – nećemo sada pustiti u proceduru te izmjene jer je, tobože, teško provodivo. Uložili smo ogroman napor da sačinimo jedno cjelovito rješenje”, rekao je funkcioner Demokratske fronte.

On je komentarisao i ostale aktuelne teme, govorio o političkim promjenama u Kantonu Sarajevu. Pogledajte video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad