Stanje u Crnoj Gori pred poslanicima Republike Srpske

N1

Opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) uputila je Narodnoj Skupštini Republike Srpske (RS) tekst Deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Ovim dokumentom pozivaju se poslanici Skupštine RS da se izjasne o krizi u Crnoj Gori otvorenoj nakon što je 27. decembra 2019. u tamošnjoj Skupštini usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) osuđuje i označava kao akt donesen sa ciljem oduzimanja imovine, što vlast odbacuje.

“Položaj Srba u Crnoj Gori je veoma težak i ova zadnja hapšenja, progoni političkih lidera opozicije, montirani politički procesi, lažni državni udar i na kraju otimanje crkvene imovine prešli su jednu tačku, i sada treba da Republika Srpska ako već neće Srbija da iznese svoj stav”, kaže Nebojša Vukanović, poslanik kluba Srpske demokratske stranke za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je 10. februara u Skupštinu Republike Srpske tekst Deklaracije, u kom se izražava “duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda”.

Vukanović, jedan od 13 SDS-ovih poslanika od ukupno 81 u Skupštini jednog od dva bh. entiteta, dodaje da deklaracijom traži od Narodne skupštine da osudi diskriminaciju Srba u Crnoj Gori i napade na SPC, te da se usprotivi Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Vukanović ističe da očekuje podršku svih poslanika u entitetskom parlamentu za deklaraciju koja se, kako kaže, tiče zaštite osnovnih ljudskih prava bez miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Tako da očekujem da svi poslanici iz Republike Srpske, ne samo iz reda srpskog naroda, već i ostala dva, Hrvata i Bošnjaka, podrže tu deklaraciju koja poziva na suživot, priznaje legitimitet Crne Gore, priznaje vlasti Crne Gore i kojom ne želi da se miješa u unutrašnje stvari te zemlje, već se samo želi poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava zagarantovanih svim međunarodnim konvencijama”, ističe Nebojša Vukanović.

Pročitajte više na portalu Radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad