Mlinarević finansijski podržala Memorijalni centar u Srebrenici

Vijesti 12. feb 202009:42 > 09:59
N1

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević je objavila da će kontinuirano od svoje plate pomagati Memorijalni centar u Srebrenici, što je izazvalo oduševljenje među mnogim građanima BiH.

“Od svoje buduće plaće odlučila sam da se trajnim nalogom sredstva s iste, svakog mjeseca do kraja mog mandata, skidaju za tri meni neizmjerno važne ustanove/udruženja i oboljelu djecu. Prva od njih – MC Srebrenica”, obznanila je Mlinarević na svom Facebook profilu.

Ovlastila je banku da, počevši od 11. februara 2020. godine, jednom mjesečno, do opoziva s njenog računa vrši redovan prenos sredstava u iznosu od 100 KM na račun korisnika trajnog naloga, odnosno Ministarstva finansija i trezora, odakle će ta sredstva dalje biti proslijeđena MC Srebrenica-Potočari.

U razgovoru za Anadoliju, Mlinarević je kazala da svojim radom na svaki način želi dati doprinos progresu BiH, napominjući da bi svi bh. političari trebali uvijek biti svjesni da ih ustvari građani plaćaju i da njima trebaju biti na usluzi.

Svoj mandat u Pragu odlučila sam iskoristiti u radu za opće dobro, još čvršćem uvezivanju Bosne i Hercegovine s Češkom Republikom koja je bila naš stabilan i iskren prijatelj tijekom rata, a ostala je to i u miru kroz kontinuirane akcije i političku podršku. Nadalje, osoba sam koja godinama komunicira s javnošću otvoreno putem svojih društvenih mreža te to neće promijeniti niti moj diplomatski status. Naime, moja je obaveza za transparentnošću i otvorenošću prema građanima Bosne i Hercegovine još veća, a samim time i odgovornost, jer kao diplomata predstavljam našu zemlju u inostranstvu, predstavljam sve naše građane i dati ću sve od sebe da moj mandat bude na čast i ponos svim građanima, jer nas zapravo oni i plaćaju, što se u političkim okvirima tako često zaboravi“, rekla je Mlinarević.

Istakla je da je odlučila da javno objavi odluku da će od svoje plate pomagati Memorijalni centar u Srebrenici kako bi potaknula i druge političare i diplomate u BiH da možda učine isto.

Ovaj sam svoj korak objavila javno upravo da bude akt poticaja i za druge na državnom budžetu da rade slične stvari. Mada ih je već nekolicina koji su se također uključili u iste akcije, što je zaista sjajno. U zemlji u kojoj je paradoksalna razlika između prosječne i plaće političara i diplomata, ovo je najmanje što se može učiniti i ne smatram to nikakvim velikim, nego normalnim gestom. Mojim malim komadićem kojim ću pridonijeti nečemu“, kazala je bh. ambasadorica.

Dodala je kako je odlučila da to bude Memorijalni centar u Srebrenici iz nekoliko razloga.

Moj odabir tri adrese na koje ću od svoje plaće slati mjesečni iznos je moj privatan, a razlozi za Memorijalni Centar Srebrenica su jako jednostavni – osim ljudskih, osobnih, to je i razlog istine o našoj nedavnoj prošlosti, zalog za našu budućnost, za pravilno informiranje naše djece, za mostove sutrašnjice. Osim toga, muzej Memorijalnog Centra jedan je od najboljih takvog tipa na svijetu, a bila sam u mnogima od njih koji se odnose na stradanja, koncentracione logore, genocid. U Muzeju MC sadržana je sva naša bol, sav nauk za budućnost, istina i nezaborav“, istakla je Mlinarević.

Podsjetila je kako je u Srebrenici bila prošle godine kad su je pozvali na promociju njene knjige, dodajući kako je to bio poseban i jedinstven osjećaj.

Pisala sam kasnije, baš u novoj knjizi, poziv je to koji odmah prihvatite, ne dvojite ni časa, ne gledate u planer, prosto jer je to – Srebrenica. Bio je to jedinstven osjećaj, neprevaziđen, za mene osobno jedan od najljepših momenata. I naravno, mi se Srebenice sjetimo tek o godišnjici, a ostale dane ljudi su ostavljeni većinom sami sebi. Tada sam pozvala i sve svoje kolege književnike, muzičare, kulturnjake, da održavaju svoje predstave, koncerte, predstavljanja knjiga i izložbe u Srebrenici. Zbog njih i zbog sebe. Srebrenica to treba. Da se osjeti živom, da se osjeti nezaboravljenom. Odbolovati Srebrenicu jedanaestog u julu, a ne posvećivati joj pažnju sve ostale dane u godini ne znači apsolutno ništa“, rekla je Mlinarević.

Na kraju je još dodala kako na razne načine želi doprinijeti izgradnji mostova, povjerenja i dijaloga među ljudima.

“U božićno vrijeme organizirala sam akciju spajanja mojih čitatelja koji žive po Europi i svijetu i djecom iz BiH koji su slabog imovinskog stanja ili su prošli teške životne priče. Primili su ih na desetak dana u najljepšim gradovima svijeta. Baš iz Srebrenice i iz Šekovića sam imala dvoje djece, koji su otputovali u Holandiju i Austriju, pronašli nove prijatelje za život, proživjeli jednu novu avanturu. To su neki mali momenti koji mene čine živom i sretnom i zbog čega zapravo sva ova borba vrijedi”, kazala je za Anadoliju ambasadorica BiH u Češkoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad