Kome su Džaferović i Dodik dijelili budžetske rezerve?

Vijesti 12. feb 202011:07 > 11:14
Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Šefik Džaferović najviše je donirao "Fondaciji Mersad Berber" - 22.000KM na ime podrške za organizaciju izložbe slika "Srebrenica", dok je njegov kolega Milorad Dodik, najveći iznos izdvojio za izgradnju dnevnih centara za djecu s posebnim potrebama u Trebinju i Banjoj Luci - 50.000KM.

Džaferović je prema poslednjim podacima objavljenim u Službenom listu BiH iz tekuće budžetske rezerve podjelio 66.500 KM. Najviše je donirao “Fondaciji Mersad Berber” na ime podrške za organizaciju izložbe slika “Srebrenica”, u povodu obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici – 22.000KM.

Poslije “Fondacije Mersad Berber”, Džaferović je najviše novca donirao Dževadu Jahiću, podržao ga je pri izradi 10. i 11. toma Rječnika bosanskog jezika sa 15 hiljada KM.

Po hiljadu KM ovaj član Predsjedništva donirao je Udruženju za razvoj kulture i umjetnosti Baleti, Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” iz Glamoča, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te Jevrejskoj općini Sarajevo.

Tri puta više novca, po tri hiljade KM dobili su Teniski savez BiH, Sarajevska Filharmonija. Bošnjačka zajednica kulture Preporod isti iznos je dobila za organizaciju 9. naučnog skupa Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci.

Po tri hiljade KM dobili su i udruženje Mladi muslimani iz Sarajeva i to za izdavanje monografije Mladi muslimani, te Muftijstvo travničko, na ime podrške za organizaciju manifestacije Ajvatovica 2019.

Džaferović je još donirao iznos od 3.500,00 KM Gazi Husrev-begovoj biblioteci Sarajevo, na ime podrške za organizaciju “Prve međunarodne konferencije o zaštiti pisanog naslijeđa”. Dvije hiljade maraka dobio je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a 5.000,00 KM-Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, na ime podrške za organizaciju međunarodne naučno-kulturološke konferencije Historiografija o Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva Milorad Dodik, iz budžetske rezerve podjelio je 110 hiljada KM. Najveći iznos Dodik je izdvojio za izgradnju dnevnih centara za djecu s posebnim potrebama u Trebinju i Banjoj Luci-ukupno 50 hiljada KM. Dvije hiljade je izdvojio za pomoć pri lječenju dvoje djece.

Na ime sportskih klubova Dodik je izdvojio 28 hiljada KM: 5.000,00 KM Nogometnom klubu “Ozren” iz Semizovca, 10.000,00 KM, Omladinskom košarkaškom klubu Leotar, 10.000,00 KM, Omladinskom košarkaškom klubu “Drina – Princip” iz Zvornika, Streličarskom savezu Republike Srpske 3.000KM.

Novac iz budžeta Dodik je izdvojio i za tri crkve. Po deset hiljada KM Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, te Staroj pravoslavnoj crkvi u Zvorniku. Pet hiljada KM donirao Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini štrbačkoj u Štrpcima, na ime pomoći za izgradnju parohijskog doma.

Na koncu Dodik je donirao 2. 000 KM Udruženju boraca “Beli vukovi” iz Pala, na ime podrške za snimanje dokumentarnog filma o diverzantsko-izviđačkom odredu “Beli vukovi”, te 3.000 KM Srpskom kulturno-umjetničkom društvu “Boško Vujadin” iz Istočne Ilidže na ime podrške za obilježavanje 25 godina rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad