Amer Osmić u Pressingu: Koliko BiH zapravo ima stanovnika

Vijesti 12. feb 202014:51 > 20:06
N1

Demografi Amer Osmić, Aleksandar Čavić i Sanda Mešinović, ekonomist Admir Čavalić i YouTube “Gastarbajter” Dino Klepo gostovali su u Pressingu na N1 gdje su govorili o bh. stanovništvu i migracijama, te posljedicama tih migracija za samu državu BiH.

Aleksandar Čavić je kazao da je žalosno da se trend odlaska ubrzava što se više odmiče od ratnog perioda.

Nažalost, na našu veliku žalost negativni trendovi koji su počeli 60-ih i 70-ih godina čija je eskalacija bila u ratnom periodu, nisu se zaustavili ni u poslijeratnom razdoblju. Ono što je žalosno jeste da se ovaj trend ubrzava što više odmičemo od ratnog perioda. Ja sam se koristio svim ljudima koji su u ovom periodu napuštali ovo područje i koji imaju vezu sa maticom, dakle djeca naših tadašnjih emigranata i generacije koje su odlazile sve do danas“, kazao je Aleksandar Čavić.

Ističe da se trebamo zabrinuti za sudbinu populacije kada navedeni trenda krene da usporava.

Mislim da trebamo da se bojimo za sudbinu naše populacije kada ovaj trend počne da usporava, to znači da je praktično područje ostalo bez radno sposobnog i mladog stanovništva koje nosi potencijal u intelektualnom, reproduktivnom i ekonomskom smislu. Onda kada počne trend da usporava neće značiti da su vlastodršci počeli ovaj problem tretirati na zadovoljavajući način nego da je iscrpljena biološka osnova zemlje“.

Koliko nas ima? Projekcije govore da nas je 2.700.000?

Žalosna činjenica za našu stvarnost je da ne znamo koliko nas ima, mi u 21. vijeku se oslanjamo na popis stanovništva iz 2013. godine koji je izveden izvan svih propisa, čiji su rezultati i način objavljivanja bili problematični, generalno to pokazuje odnos društva prema tom problemu. Mi generalno ne znamo koliko nas ima, stoga se oslanjamo na procjene koje zavise od procjene spoljnih migracija, međutim poslovično nemamo statistiku spoljnih migracija koje bi zadovoljile kriterije tačnosti. Mi smo i u toj dominantnoj komponenti ostavljeni na procjene vladinih i nevladinih organizacija. Složio bi se da je taj broj oko tri miliona, ali ozbiljnost jedne zemlje koja vapi za radnom snagu, ne bi se smjeli oslanjati na ovu vrstu procjena. Apelujem da se ljudi dozovu pameti, da ovaj problem koji imamo u praćenju razvoja stanovništva prilagodimo vremenu, već smo u 21. vijeku“.

Amer Osmić, jedan od sagovornika u večerašnjem Pressingu kazao je da prema vlastitim istraživanjima procjenjuje da BiH ima oko tri miliona stanovnika.

Nismo daleko od ovog broja o kojem ste govorili. Nemamo zvanične podatke, nego operiramo procjenama koje kažu da u BiH danas živi, u osnovu na popis stanovništva iz 2013., oko 500 hiljada stanovnika manje. Ja bi tendirao na osnovu vlastitih istraživanja da je broj stavnovnika u BiH negdje oko tri miliona. Da smo u periodu od 2013. godine do 2020. ostali bez 500.000 stanovnika, na populaciju koja je imala 3,5 miliona stanovnika“, kazao je i dodao:

“Ono što mi vidimo sada jeste da mi nećemo provesti popis stanovništva kao druge zemlje 2021. godine da bismo imali komparabilnost, nego tek 2023. godine i time zadovoljiti desetogodišnji period od jednog do drugog popisa”.

“Mi ovdje moramo govoriti o jednom općem stanju nezadovoljstva građana u jednom društvu u kojem žive. U 21. stoljeću, vama danas treba tri sata da dođete u Tuzlu iz Sarajeva, mnogo više u Bihać. Bilo kakvu da imate infrastrukturu, to je vrlo teško i težak pothvat koji morate da isplanirate da koristite ŽFBiH”, dodaje Osmić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad