Obraćanje Džaferovića: BiH je postojala prije Dejtona i postojat će i poslije

Vijesti 12. feb 202016:06 > 16:17
N1

"Pored saopćenja želim dati izjavu koja neće biti bitno različita od onoga što je rečeno u saopćenju. Mislim da je to jedan nerazuman potez i jedna negativna utakmica između pozicije i opozicije u entitetu RS kada je u pitanju funkcionisanje BiH", kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je kazao da što bude bolje funkcionisala BiH, nama će svima biti bolje.

“Što bolje bude funkcionisala BiH, svima će nama biti bolje. To bi trebali da znaju politički predstavnici RS i da ne vode između sebe negativnu utakmicu na štetu funkcionisanja institucija BiH”, kazao je Džaferović.

“Nije moguće opstruisati institucije BiH, a da nije proizvedena šteta. Ustavni sud donosi odluke koje smo svi dužni poštovati i o njima nema rasprave. Svako odbijanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo i sada su na potezu Tužilaštvo BiH i OHR, kao i države koje su svjedoci Dejtonskog sporazuma”, dodaje na obraćanju medijima član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Džaferović je kazao da je Ustavni sud BiH i strane sudije u njemu dio Dejtonskog sporazuma.

“Ustavni sud BiH i strane sudije u njemu su dio Dejtonskog aranžmana, kao i druge stvari, npr. entiteti. Ovakvo ponašanje prijeti da uruši Dejtonski mirovni sporazum. Ukoliko se uruši Dejtonski sporazum, urušit će se i mir i stabilnost kao i ono što je nastalo tamo. BiH je postojala prije Dejtona i postojat će i poslije. U interesu im je da poštuju institucije BiH i odluke Ustavnog suda, kao i svih nas koji živimo ovdje”, ističe.

Još je kazao da Ustavni sud je konačni tumač zakona i ne može raditi pod pritiskom bilo kojeg entiteta i pojedinca.

“Nema drugog puta, odluke Ustavnog suda se moraju poštovati. Ustavni sud je konačni tumač i ne može raditi pod pritiskom bilo kojeg entiteta i pojedinca”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad