Softić za N1: Sve ovo što Dodik radi nije bezazleno

Vijesti 12. feb 202016:28 > 18:37
N1

Safet Softić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o posljedicama odluka koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u Parlamentu BiH.

Nakon što su politički predstavnici srpskog naroda odlučili da blokiraju odlučivanje unutar institucija BiH sve dok se ne izmijeni Zakon o Ustavnom sudu, Softić je kazao da je moguće da ovo bude nova blokada.

“Onako kako je to najavio vrh SNSD-a na čelu da Miloradom Dodikom. A kako smo vidjeli danas u toku dana, dobio je podršku, nažalost, i od glavne opozicione stranke – SDS-a”, kazao je Softić.

Prema njegovim riječima, duga je historija Dodikovog osporavanja Ustavnog suda.

“I to se uvijek pokazuje da je u svrhu dnevne politike. Dakle, gosdodin Dodik nikad nijednu svoju prijetnju, ni oko referenduma ni oko raznih drugih blokada, nije doveo do kraja. Tako da razumijem da i ova blokada, prije svega ima političku težinu, a to je da situaciju u koju je dospio gospodin Dodik sa Programom reformi pokušava na ovaj način, ponovo oslabljenu opoziciju u RS ponovo uhvati ne političku udicu i spriječi porast snage opozicije RS”, istakao je.

Softić tvrdi da se opozicija uvijek upeca na Dodikovu udicu.

“Ja mislim da je gospodin Dodik osmislio sve ovo što danas radi s namjerom da opoziciju, koja ga je na neki način pritisnula uza zid kada je u pitanju Program reformi i pitanje NATO puta BiH, da skrene pažnju sa ove glavne političke teme”, kazao je Softić i dodao:

“Sve ovo što Dodik radi nije bezazleno, zato što nije prvi puta da osporava odluke Ustavnog suda, a svi znamo da je po Krivičnom zakonu neizvršavanje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Dakle, blokada institucija kako je najavljeno je opstrukcija Dejtona i antidejtonsko djelovanje, koje podrazumijeva reakciju Tužilaštva BiH i međunarodne zajednice.”

Softić je kazao i šta očekuje u narednom periodu.

“U političkom smislu, ja očekujem jednu buku koja će se desiti ovih dana u kojoj će se svi baviti ovom temom. Naravno, skrenuće se tema sa onog osnovnog što je gospodinu Dodiku problem, a to je da je on nakraju ipak prihvatio Program reformi i praktično uveo BiH u MAP”, kazao je.

Tvrdi da sa ovim što radi, Dodik radi dodatni pritisak na Ustavni sud.

“Jer po njegovom mišljenju i političkim ciljevima, Ustavni sud bi trebao da radi kako to radi Centralna izborna komisija, kako rade Visoko sudsko i tužilačko vijeće, a to je da dvije stranke dogovore, prije svega HDZ i SNSD u takvim institucijama, i da onda preglasavanjem Bošnjaka ili ostalih koji tamo sjede da vode politiku ove zemlje”, kazao je Safet Softić u razgovoru sa Adisom Imamović.

Pogledajte snimak kompletnog intervjua.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad