NSRS iduće sedmice raspravlja o položaju Srba u Crnoj Gori

Vijesti 12. feb 202017:23 > 18:51
N1

U Banjaluci, Bijeljini, Bratuncu, Bileći... brojne litije u Bosni i Hercegovini održane su u posljednjih mjesec dana, u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Najveća je bila nedavno od Mrkonjića do Trebinja, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

U narednom periodu mogla bi uslijediti i institucionalna podrška. Na dnevnom redu Narodne Skupštine Republike Srpske je prijedlog Deklaracije o položaju Srba u Crnoj Gori. U deklaraciji, koja će se pred poslanicima naći 18. februara između ostalog se navodi:

“Narodna skupština Republike Srpske osuđuje napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, te se protivi usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u Crnoj Gori u korist države i nezakonite, nepriznate samozvane Crnogorske pravoslavne crkve, koja je registrovana u Policijskoj stanici na Cetinju.”

Inicijator, opozicioni poslanik Nebojša Vukanović, kaže da očekuje podršku i jedinstven stav svih poslanika iz ovog parlamenta.

“Ako je to podržao rimski papa, i ako su to podržali predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, ne vidim razlog da Hrvati i Bošnjaci, i svi Srbi poslanici da budu protiv te deklaracije je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti i pošalje poruka Milu Đukanoviću da ne može gaziti svoje građane, 30 posto svojih ljudi, od kojih je četvrtina na ulici. dakle stotinu hiljada ljudi protestuje da mi o tome ćutimo i da se ne izjasnimo”, kazao je Vukanović.

“Očito da je lakše razgovarati o položaju i kršenjima prava etničke skupine kojoj i sami pripadate nego otvoriti suštinska pitanja koja unutar Bosne i Hercegovine i unutar Republike Srpske ignorišu brojni politički akteri”, kazala je analitičarka Tanja Topić.

Topić poručuje i da se u skupštinskoj sali može očekivati burna rasprava sa nacionalnim nabojem, te konsenzus entitetske vlasti i opozicije usmjeren protiv vlasti u Crnoj Gori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad