SSSBiH: Pokrenute tužbe, konačnu odluku donosi sud – Bektić ili Šatorović

Vijesti 12. feb 202018:13 > 19:33
N1

Razjedinjenost u SSSBIH ne prestaje. Ukupno 16 granskih sindikata održalo je danas sjednicu Skupštine na kojoj su izabrali novog predsjednika jer smatraju da je Selvedin Šatorović na Skupštini u Zenici 2018. nelegalno izabran.

Novoizabrani predsjednik je Mevludin Bektić koji je bio predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika u FBiH. 

“Ja pozivam kolegu Šatorovića da se zajedničkim snagama pokušamo udružiti i iznaći bolje rješenje, zakonska rješenja pogotovo u pogledu Zakona o radu Zakona o štrajku, prije svega minimalnoj plaći, ne populistički nastupi već argumentacije”, poručio je Mevludin Bektić, novi predsjednik SSSBiH.

Sjednici je prisustvovalo 114 od ukupno 157 delegata što čini više od dvije trećine delegata. Međutim Šatorović tvrdi da je Skupština nelegalna.

“Po statutu SSSBIH odluku o održavanju Skupštine donose organi predsjedništvo i Upravni odbor, čak ni u njihovim statutima tih granskih Sindikata koji navodno održavaju tu Skupštinu ne postoji modalitet da samo članice dođu, da se skupe na jednom mjestu i održe Skupštinu”, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBIH.

Ono što predstavnici ovih 16 Sindikata ističu jeste da Selvedin Šatorović nije upisan u registar kod Ministarstva Pravde BiH. Šatorović to i ne osporava te kaže kako je Ministarstvo pravde obustavilo njegov upis zbog tužbe ovih Sindikata.

“Mi ćemo sada, nas 16 granskih sindikata, morati povući tu tužbu jer ministarstvo pravde mora prvo riješiti njegov zahtjev za upis koji će sigurno biti odbijen jer ovi granski Sindikati nisu bili prisutni na tom kongresu, nisu bili pozvani”, naveo je Samir Kurtović.

“Ovdje Vam je fascikla sa pozivima svim granskim Sindikatima u Zenici. Nije tačno da nisu pozvani, pozvani su svi granski Sindikati, problem je što nisu učestvovali”, rekao je Šatorović.

Mirza Hadžiabdić s druge strane poručuje: “Ovo je jedan vrlo demokratičan proces, tome govori i činjenica da smo mi materijal za ovu Skupštinu uputili 30 dana prije njenog održavanja za razliku od njih kada organizovali vanredni kongres na koji se pozivaju u Zenici gdje su u roku od manjem od 48 sati obavjestili samo pojedine grane.”

Ko je u pravu odluku će donijeti Sud jer je Šatorović nakon današnjeg kongresa najavio tužbu. A 16 granskih predstavnika 16 granskih Sindikata kažu kako žele da sve bude po zakonu te da se novi predsjednik upiše u registar Ministarstva pravde.
Izabrani su i novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora kao i statutarne komisije. Ko je novi predsjednik SSSBIH znaćemo kada Ministarstvo pravde BiH u registar upiše jedno od imena Selvedina Šatorovića ili Mevludina Bektića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad