Dodik: Tražiću razumijevanje Vučiča za situaciju u kojoj se RS našla

Vijesti 13. feb 202008:56 > 09:02
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će u subotu od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom susreta u Beogradu, tražiti "razumijevanje" za situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska, navodeći da "Ustavni sud BiH urušava status RS".

“RS može da izabere da bude ugušena za nekoliko godina odlukama Ustavnog suda koji stalno donosi odluke protivne njenim interesima ili da krene putem svoje nezavisnosti i samostalnosti”, rekao je Dodik za Radio televiziju Srbije, navodeći da se posljednjom odlukom Ustavnog suda namjerava oduzeti 94.000 hektara zemljišta u vlasništvu RS.

On je najavio da će Skupština RS u ponedjeljak donijeti zaključke da traži od predstavnika RS u institucijama BiH da ne odlučuju o bilo čemu dok se “ovo ne stavi na dnevni red i ne riješi ovo pitanje”.

Prema njegovim riječima, ako se to ne desi u nekom narednom periodu, kao što su mjesec, dva, napraviće se drugi korak pa će Skupština RS donijeti set zakona, kojima će joj se vratiti njene nadležnosti, kakve joj pripadaju Dejtonskim sporazumom.

“Povući ćemo saglasnost o formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i donijeti Zakon o Vojsci RS”, rekao je Dodik.

On je kazao da će Vučiću reći i da su Srbi napadnuti svuda gdje žive: Crna Gora, Kosovo, Hrvatska, navodeći i da Vučić i sam to zna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad