Jasna poruka Zvizdića: Ako se ovo nastavi, oduprijet ćemo se

Vijesti 13. feb 202012:06 > 12:18
N1

Nakon sjednice zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, javnosti se obratio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te komentarisao jučerašnju odluku predstavnika bh. entiteta Republika Srpska o obustavi rada u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH.

Zvizdić je rekao kako je jučerašnja odluka zvaničnika RS “velika šteta ekonomskom razvoju BiH, evropskom i međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, kao i poboljšanju života građana sa fokusom na ambijent ostanka mladih u BiH”.

Zato bih ja pozvao da se prestane sa političkim ucjenama, blokadama, jer iz neposredne prošlosti znamo da takvi pokušaji jednostranog postizanja ciljeva neće dati nikakav rezultat u političkom ambijentu BiH“, kazao je Zvizdić.

Bazno načelo funksionisanja demokratskih država svijeta je vladavina zakona. BiH je multietnička zemlja, zemlja ravnopravnih naroda i jednakopravnih naroda. BiH je antifašistička, demokratska, evropska zemlja, a bazno načelo funkcionisanja je vladavina zakona. Unutar toga je Ustavni sud koji je temelj zaštite ustavnosti BiH. Prema tome, svako kršenje odluka Ustavnog suda u svakoj demokratskoj zemlji svijeta se tretira kao jedna vrsta ustavnoga udara i naravno je to linija ispod koje se neće pristati i zbog toga pozivam da ne idemo s takvim vrstama ucjena i da naredna sjednica NSRS ne ode predaleko sa zaključcima zbog kojih ćemo izgubiti jako puno vremena da vratimo stvari u normalu. To je moj apel“, poručio je Zvizdić te dodao:

Prva poruka je da pokažemo suzdržanost, ali ako se ovo nastavi, naravno da će se te snage oduprijeti unutar institucija sistema i to jeste jasna poruka svima. Svjesni smo da ucjena i blokada ne dovode do rješenja“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad