Mektić: Neću blokirati institucije BiH

Vijesti 13. feb 202013:21 > 13:24
N1

Poslanik SDS-a Dragan Mektić poručio je da će u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ali i komisijama raditi kao i do sada, te da o tome nije razgovarao sa kolegama iz SDS-a, koji su zajedno sa predstavnicima drugih stranaka iz Republike Srpske odlučili blokirati institucije BiH. Mektić je odbacio mogućnost povlaćenja entitetskih predstavnika iz državnih institucija.

“Nema te cijene šta se može dogoditi, kada bi ukinuo Republiku Srpsku, Dodik se ne bi povukao, zato je on pristao na sve moguće uslove, zato smo otvorili vrata NATO-a, i zakoračili, zato što je njegova isključiva želja da se dočepa fotelja ovdje u Savjetu ministara”, rekao je poslanik SDS-a.

On je odbacio mogućnost povlaćenja predstavnika RS-a iz državnih institucija.

“Nema takvog zahtjeva, ja nisam vidio zahtjev Milorada Dodika, niti vjerujem da će on ikada formulisati tako. Takve zahtjeve je postavljao kada smo mi bili u Savjetu minsitra, za manje bitne stvari. Povucite se iz Savjeta ministara da mi zasjednemo, itd.”, rekao je Mektić.

Sporna je Mektiću i odluka Ustavnog Suda BiH. Smatra da treba donijeti zakon o restituciji, kojim bi se zemljište vratilo stvarnim vlasnicima, a ne bi se knjižilo ni na entitet ni na državu.

“Trebalo je donijeti zemljište o restituciji, i to zemljište vratiti stvarnim vlasnicima i ne bismo bili u ovom problemu”, rekao je Mektić.

Na pitanje novinara, da li se konsultovao sa kolegama iz SDS-a o svojoj najavi da neće blokirati rad institucija BiH kratko je rekao: “Nisam ni sa kim komunicirao, kontaktirao. Rekao sam da ću glasati i biti aktivan i u komisijama i u Parlamentu, i sve gdje budem bio. Tako ću se ponašati zato što se radi o ličnom motivu Milorada Dodika, da se dočepa, poljoprivrednog zemljišta da se dočepa, pa ga pretvori u građevinsko, pa ga preproda po 100 puta većoj cijeni”, zaključio je Mektić.

Na koncu, Mektić je rekao da će Milorad Dodik na sve da pristane, te podsjetio da je do sada Milorad Dodik pristao na grb, himnu, zastavu, tablice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad