Na UKC RS dva smrtna slučaja, pacijenti pozitivni na virus gripa tipa A

Vijesti 13. feb 202014:10 > 14:15
Shutterstock

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da su preminula dva pacijenta oboljela od teške akutne respiratorne infekcije, koja su bila pozitivna na virus gripa tipa A, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske. UKC je ova dva slučaja prijavio u protekloj sedmici, a riječ je o osobama starije životne dobi sa višestrukim pridruženim oboljenjima.

Od početka godine prijavljena su četiri smrtna slučaja oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije. U Republici Srpskoj su prošle sedmice, od 3. do 9. februara, domovi zdravlja prijavili 7.114 akutnih respiratornih infekcija, te 1.473 oboljenja slična gripu.

U bolnicama je prijavljeno 37 oboljelih od teške respiratorne infekcije, navodi se u saopštenju. Prošle sedmice među oboljelima od teške akutne respiratorne infekcije 17 ih je prijavljeno u UKC-u u Banjaluci, devet u dobojskoj bolnici, četiri u bolnici Bijeljina, tri u bolnici Prijedor i po dva slučaja u bolnicama Zvornik i Istočno Sarajevo.

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske navode da je od početka sezone 1. oktobra prijavljeno 73.719 akutnih respiratornih infekcija, 12.434 oboljenja sličnih gripu i 287 teške akutne respiratorne infekcije.

“U ovoj sedmici raste broj prijavljenih akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, dok je broj prijavljenih teških akutnih respiratornih infekcija manji u odnosu na prošlu”, navodi se u saopštenju.

U Institutu kažu da je pojačan nadzor nad sve tri vrste infekcija, tako da sve zdravstvene ustanove revnosnije prijavljuju slučajeve, jer su uvidjele značaj sprovođenja ove vrste nadzora u Republici Srpskoj.

Najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imala je regija Istočno Sarajevo, a najmanju Bijeljina i Zvornik, dok je najviše slučajeva teške akutne respiratorne infekcije prijavljeno u dobojskoj bolnici. Oboljenja slična gripu najprisutnija su među djecom do 14 godina, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše oboljelih do četiri godine i od 30 do 64 godine.

Iz Instituta napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravanje prostorija, a posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad